“Nema kompromisa o državnoj imovini, ona ostaje u vlasništvu države BiH”

Vijesti 09. feb 202216:16 > 17:06 4 komentara
F.Z./N1

Državni zastupnici Denis Zvizdić, Saša Magazinović i Peđa Kojović uputili su zajedničke poruke o aktivnostima Milorada Dodika i NSRS, a koje su usaglasili na današenjem sastanku. Poručuju, između ostalog, da je SNSD-ov prijedlog Zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid predložen kako ne bi bio usvojen, a potom i da će biti formirani timovi za razmatranje podnošenja apelacija za protivustavno djelovanje NSRS i Vlade RS. Naglašavaju i to da će državna imovina ostati u vlasništvu Bosne i Hercegovine.

“Nema kompromisa kada govorimo o državnoj imovini, ona ostaje u vlasništvu države, BiH je jedini titular. Naravno da postoji način da se usvoji zakon o državnoj imovini kako bi se nad onom imovinom kojom neće upravljati država, to upravljanje prepustilo nižim nivoima vlasti, ali sve procedure moraju biti provedene isključivo na razini Bosne i Hercegovine – u Parlamentu BiH”, naglašava predsjedavajući Kolegija Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

Navodi da postoji velika obmana javnosti, naročito u RS, da je bilo ko protiv velikih infrastrukturnih projekata.

“Nema nikakvog razloga da ne realiziramo takve projekte sa zemljama EU ili susjedima, ali takve odluke se ne mogu donositi unilateralno”, saopštio je Zvizdić dodavši kako takve ideje sigurno neće proći.

Denis Zvizdić / F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1/Arhiv
F.Z./N1
Saša Magazinović / F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ponavlja da se već ušlo u zonu krivične odgovornosti, te poziva nadležne institucije, počevši od Tužilaštva BiH da reaguju.

“Vrijeme je da sa retorike na djela pređe i Ured visokog predstavnika, Dodik i NSRS su već pregazili crvene linije”, dodaje Zvizdić, naglasivši kako izražavanje zabrinutosti više neće biti dovoljno.

Magazinović: Zakon predložen kako ne bi bio usvojen

Medijima se obratio i SDP-ov zastupnik Saša Magazinović, govoreći o prijedlogu SNSD-a o zakonu o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

“Bez ikakve sumnje možemo reći da je ovaj zakon predložen sa namjerom da ne bude usvojen”, izjavio je šef kluba SDP-a u Zastupničkom domu PSBIH.

“Način na koji je predložen je signal zastupnicima da ga ne trebaju prihvatiti”, nastavlja Magazinović, a njegovo detaljnije pojašnjenje poslušajte u videu ispod.

Pored toga što su u tehničkom smislu problematični hitna procedura u kojoj je predložen zakon i činjenica da bi trebao biti razmatran kao zaseban – Magazinović ističe, po njemu, treći – i najveći problem u vezi prijedloga.

“Suština ovog zakona po ko zna koji put manipulira pojmom genocida. Samo uvođenje ‘ideje o genocidu’ je jedan od razloga zašto većina zastupnika i ne želi da dalje razgovara poslije toga. Sva tri razloga pokazuju da je ovo predloženo sa namjerom da ne bude usvojeno, što je još jedan strateški Dodikov potez”, dodao je.

Podsjeća da su još onda kada je Valentin Inzko uveo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, oni ponudili da se “tzv. Inzkov zakon dodatno proširi kroz raspravu u Parlamentu BiH”.

“To je odbijeno, a nakon toliko mjeseci stiže Dodikova manipulacija. On se krije iza NSRS i poslanicima ukida bilo koju vrstu individualnog promišljanja i djelovanja”, stav je Magazinovića.

Kojović: Pokazali smo preveliku korektnost prema kolegama

Medijima se obratio i Peđa Kojović, koji je dodao kako će njihovi tipovi početi razmatrati opciju da se podnese apelacija za protivustavno djelovanje NSRS i Vlade RS.

“U prethodnom periodu smo pokazali čak i preveliku političku korektnost prema kolegama. Ucjenjivački odnos mora prestati. Postoje mehanizmi kojim se ovo može prevazići”, izjavio je državni poslanik iz Naše stranke.

Kojović se osvrnuo i na posebno pitanje – na ono koje se odnosilo na nastup ‘Trojke’ na narednim izborima. Navodi da, ukoliko uspiju izaći sa zajedničkim prijedlogom – promjena koju će donijeti nakon izbora će biti tektonska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare