“Nema nikakvih smetnji da Federacija ima uredno snabdijevanje prirodnim gasom”

Vijesti 06. maj 202113:34 1 komentar
N1

Energoinvest je jučer saopćio da Rusi 7. maja obustavljaju isporuku prirodnog gasa FBiH. Nedugo zatim, oglasili su se iz BH-Gas gdje su rekli da će u roku 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od Energoinvesta izmiriti obaveze prema Gazprom Exportu i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić uputio je “posljednju opomenu direktorima BH-Gasa i Energoinvesta da prekinu agoniju u informisanju javnosti o prekidu snabdijevanja plinom”.

U čemu je problem kada je riječ o isporuci gasa, pitali smo Almira Bečarevića, savjetnika u Upravi BH-Gasa.

“Što se tiče plaćanja fakture za mart mjesec, ona je jedina neplaćena. Ona će biti plaćena u skladu sa zaključkom Vlade Federacije koja je usvojila zaključak da BH-Gas plati na račun Energoinvestu. Platit ćemo danas i sa tom činjenicom nema više nikakvih smetnji da Federacija ima uredno snabdijevanje prirodnim gasom”, istaknuo je Bečarević.

Zašto se dešavaju problemi na relaciji BH-Gas – Energoinvest?

“Sve se desilo prelaskom Energoinvesta na Turski tok. Ta činjenica opterećuje odnose. Razlozi su postojeći ugovori na starom pravcu, a to je Beregovo- Zvornik. Ostale su obaveze. Energoinvest je otišao i nije uradio ništa pod tim ugovorima. Isto je stanje i mi dobivamo opomene za plaćanje i pod tim ugovorima”, rekao je Bečarević.

BH-gas 23 nije nikad ništa plaćao Energoinvestu nego Gazpromu, tvrdi on.

“Sada je ovo urađeno od Energoinvesta iz raznoraznih razloga. Energoinvest vrši pravo nasilje i traži da se plati nešto što se nikad nije plaćalo. Nije trebalo doći do ovoga, ponudili smo i privremeno rješenje. Platit ćemo ali dajte da potipišemo neki akt, da imamo na osnovu čega platiti”, kazao je Bečarević uz opasku da nije bilo potrebe za dramama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare