“Nema pojačane radijacije nakon napada na nuklearku, podignut nivo pripravnosti”

Novi dan 04. mar 202209:15 > 13:52 1 komentar

Ne postoji nikakva pojačana radijacija, građani su bezbjedni, rekao je za N1 zamjenik direktora Agencije za nukelarnu sigurnost BiH Zoran Tešanović.

Govoreći o situaciji u Ukrajini gdje tokom noći granatirano jedno od najvećih nukelarnih postrojenja u Evropi, kazao je kako je ova Agencija formirala poseban tim koji prati sva dešavanja i informacije u ovoj oblasti.

“Ne postoji nikakva pojačana radijacija, ali s obzirom na situaciju koja se dešava u blizini nuklearne elektrane, Međunarodni centar za hitne intervencije pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju je podigao stepen pripravnosti za jedan nivo. Isto radimo i mi. Krećemo u komunikaciju s ostalim institucijama u BiH koje u skladu s ovim planom trebaju biti informisane. Naši građani mogu biti bezbjedni”, rekao je Tešanović u Novom danu.

Ukoliko dođe do pojačanja nivoa radijacije, država Bosna i Hercegovina treba zajedno reagovati kroz sve institucije, a to su, kako Tešanović navodi, civilna zaštita, ministarstva bezbjednosti, zdravlja poljoprivrede itd.

“Nadam se da do toga neće doći”, dodao je.

Upozorio je kako je u ovakvim situacijama veliki broj dezinformacija kojima se služe pojedinci i organizacije kako bi skrenuli pažnju na sebe te da treba biti oprezan.

“Dakle, ne postoji pojačana radioaktivnost, stanje je uslovno rečeno pod kontrolom”, zaključio je Tešanović.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare