Nema pomaka vezano za izmjene Izbornog zakona

Vijesti 09. jun 202119:15 0 komentara

Neslaganja dijela Interresorne radne grupe sa članovima CIK-a i na današnjem zasjedanju ovog parlamentarnog tijela bila su prvom planu. Nezadovoljni parlamentarci, prije svega oni okupljeni oko SNSD-a negodovali su jer CIK nije dostavio svoj prijedlog izmjene Izbornog zakona Parlamentu. S druge strane SDA-ov Dževad Mahmutović, preuzeo je na sebe CIK-ov Nacrt i predložio ga u svoje ime. Na dnevnom redu se ipak nije našao, jer nisu postojale proceduralne mogućnosti.

CIK se “nagurava” sa Parlamentom, odnosno Interesornom radnom grupom, poručio je ovo tokom zasjedanja ovog tijela SNSD-ov Sredoje Nović. Zbog tog naguravanja, ni danas nema pomaka kada su u pitanju izmjene Izbornog Zakona.

“Ne može se CIK izdizati iznad Parlamenta i jedan lakonski odgovor dati, da li je to generalni sekretar ili ne znam kako se zove u CIK-u koji kaže nećemo mi sarađivati sa Interresornom radnom grupom”, kazao je Nović.

Na zvaničnoj web stranici CIK-a juče je objavljen Nacrt inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog Zakona BIH. Isti nije dostavljen poslanicima u Interresornoj grupi, iako su ranije kontakitrali Sekretarijat CIK-a za mišljenje.

“Gospodin Damir Arnaut je javno pozvao CIK da nam dostavi prijedlog, oni to mogu uraditi, gospodin Dževad Mahmutović je preuzeo njihov prijedlog, i taj prijedlog je u proceduri, CIK-u niko ne priječi da zvanično Interresronoj radnoj grupi dostave svoj prijedlog”, kazala je Alma Čolo, predsjedavajuća grupe SDA.

Prijedlog nije finaliziran, poručuju iz CIK-a, u javnoj je raspravi, kada završe, biće dostavljen.

“Napominjem da se radi o nacrtu, inicijative, akademska zajednica, lokalna izborna administracija, pojedinci, izborni stručnjaci, predstavnici nevladinog sektora, dostave, da bi mi finalizirali materijal i tek onda ga formalno kao prijedlog, dostavili Parlamentarnoj skupštini možda putem Interresorne radne grupe ili izravno”, kazao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a.

Pitanje zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu

Ranije su mišljenja izmjenama Izbornog Zakona parlamentarcima iznijeli predstavnici OEBS-a, Koalicije Pod Lupom, a danas i Transparency Internationala.

“Pitanje zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu je nešto što je problem već godinama, i gdje su i međunarodne preporuke stoje godinama za unapređenje zakonskog okvira ovdje”, kazala je Ivana Korajlić, Transparency International.

“Kampanja nije ako nemaju helikoptere, avione i korištenje javnih resursa, to je je jedna od ključnih stvari, da se zaustavi ta zloupotreba”, smatra Branislav Borenović, PDP.

Vodi se diskusija i oko tehnološkog unaprijeđenja izbornog procesa, a CIK-ov Nacrt ostavlja mogućnost i organizovanja prijevremenih izbora.

“Ukoliko bilo koja mašina ili čovjek može da vidi glasački listić od paravana do glasačke kutije. Inače ćemo se mi početi baviti umjesto organizacijom biračkih odbora obrazovanjem hakera”, kazao je Nenad Stevandić, Ujedinjena Srpska.

Nakon svega parlamentarci su se dogovorili da se svi prijedlozi, zajedno sa CIK-ovim sublimiraju, pa da se tek onda o njima odlučuje.

“Mislim da treba imati na jednom mjestu sve prijedloge, i onda naravno, kao razumni ljudi da ćemo birati ono što cijenimo ono što je najbolje i najprihvatljivije, a treba voditi računa i o tome što ima većinsku podršku”, kazao je Bariša Čolak, član grupe iz HDZ BiH.

Tako se uporedo vode dva ista procesa, mišljenja o Izbornom zakonu prikupljaju i oni koji ga donose, ali i provde, u sve glasnijem skubu, dio Interresorne radne grupe i CIK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!