Nema rudara na kapiji RMU Breza, na rampi papir i jedna riječ – ŠTRAJK

Vijesti 12. feb 202109:04 3 komentara
RMU Breza
N1

Ovog jutra na ulaznoj kapiji RMU Breza nema rudara. Tu su čuvari i natpis na papiru - ŠTRAJK.

Rudari su započeli sa štrajkom ovog jutra u 7:00 sati skupa sa rudarima RMU Zenica.

Kako su kazali ranije, njihovi računi su također blokirani od 8. januara ove godine.

Rudari preostalih pet preduzeća iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u znak solidarnosti s rudarima iz Zenice i Breze, jutros su u sedam sati počeli jednosatni štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj potvrdio je da su u i Sindikatu rudnika Breza, kako je kazao, ispoštovali dogovor te da je prevladala rudarska solidarnost. Također, podršku su, kaže, dobili i od kolega iz Sindikata Rudnika Kreka.

Mi smo prema Elektroprivredi Bosne i Hercegovine uputili zahtjev da nam se odobri uplata avansa za isplatu plaće za 1.182 radnika. Prošlog smo mjeseca imali problema i iskopali smo 6.000 tona uglja manje od plana, što se odrazilo i na finansijski aspekt poslovanja“, istakao je jučer Muamer Omerhodžić, direktor RMU.

Brezanski rudnik prošlog je mjeseca iskopao oko 31.000 tonu uglja, što im je donijelo prihod od 2.117.200, a za isplatu januarske plaće, navodi Omerhodžić, treba im 2.485.298 KM.

Zenički i brezanski rudari, koji su generalni štrajk najavili još za 22. januar, ali su ga otkazali nakon privremene deblokade i isplate decembarske plaće, počeli su štrajk zbog blokade računa tih preduzeća od strane Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH).

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare