Nenad Stevandić je novi predsjednik NSRS

Vijesti 15. nov 202215:16 1 komentar
Nenad Stevandić (N1)

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) izabran je danas za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske, izabran je za predsjednika na konstitutivnoj sjednici novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Njega su za predsjednika Narodne skupštine predložili SNSD, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija, DEMOS i NPS.

Od prisutnih 81 poslanika, glasalo je njih 73. Za je bio 51 poslanik, protiv 22 dok suzdržanih nije bilo.

Tokom diskusije pojedini predstavnici opozicionih stranaka imali su primjedbe na način vođenja sjednice i ukazivali na, kako su kazali, određene propuste, a neki su smatrali da se radi i o povredi Poslovnika.

Poslanik Nebojša Vukanović (Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića) je kazao da je NSRS najvažnija institucija u kojoj se donose sve ključne odluke.

– Na žalost, mi smo danas došli ovdje samo da potvrdimo ono što ste vi već dogovorili na nekom komitetu i sastanku takozvane vladajuće koalicije. Vi ste rekli ‘ti ćeš dobiti taj resor, ti ćeš to’. Vi ste raspodijelili plijen, a mi ovdje teba da dođemo kao neki protočni bojler – kazao je Vukanović.

Istaknuo je da se “ponižavanjem NSRS, ponižava cijela Republika Srpska”.

Poslanik Dragan Galić (NPS-PUS-Prva SDS) je pozvao kolege da radi digniteta NSRS završe izbor predsjedavajućeg.

– Nikada cvijeće i trava nisu rasli poslije grmljavine, nego samo poslije tihe, rodne kiše, polako. Molim vas sve zajedno ovdje da ovu priču, zbog nas svih i zbog javnosti, privedemo kraju – pozvao je Galić kolege poslanike.

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) su tokom diskusije kazali da neće podržati izbor Nenada Stevandića za predsjednika NSRS.

Poslanik Igor Crnadak (PDP) je kazao da su neki poslanici kazali “da je ovo trebao biti dan na koji smo ponosni, svečan dan”.

– Kad ovo sve gledate, kako da se tako osjećamo? Smatram da ovo što je danas pred nama, a jedna od tačaka je izbor predsjedika NSRS, nije nimalo svečan, nimalo veseo dan, nego jedan tužan dan. Tužan dan za RS, tužan dan za naše institucije – kazao je Crnadak.

Između ostalog je kazao da su “izbori pokradeni”, te da “danas imamo gospodina Milorada Dodika, nemamo predsjednika Dodika”.

– On nema odluku naroda da je pobijedio, izbori su pokradeni. Ovdje nije uopšte u pitanju ni jedna politička partija, nije u pitanju ko će ovdje ispasti pametniji. Ovdje je u pitanju činjenica da rezultati izbora za predsjednika RS-a nisu onako kako je naš narod glasao. To je sramota, to je tragedija našeg društva, tragedija naših institucija, tragedija što ste u tome učestvovali i tragedija je što ste to radili. Borit ćemo se protiv toga do kraja i nećete nas u tome spriječiti – istaknuo je Crnadak.

Nakon diskusije, poslanici su glasali i izabrali Nenada Stevandića za predsjednika NSRS koji se kratko obratio poslanicima.

U nastavku sjednice, kojom će on predsjedavati, bi trebali razmatrati Prijedlog odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine RS, te obaviti izbor potpredsjednika NSRS, kao i imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare