“Neobično muško prijateljstvo Milanovića i Dodika potrebno je protiv Bošnjaka”

Vijesti 15. sep 202212:53 2 komentara

"Protiv Bošnjaka je potrebno ovo neobično muško prijateljstvo sa najvažnijim eksponentom Kremlja na ovom prostoru", kazao je Davor Gjenero komentirajući druženje hrvatskog predsjedika Zorana Milanovića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Komentirao je diplomatski skandal kojeg je na ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana izazvao predsjednik R. Hrvatske, Zoran Milanović za kojeg su izjavili da je negirao genocid u Srebrenici tokom ovog susreta.

“Milanović sada sa ogromnim kamatama plaća ono što je u predsjedničkoj kampanji dobio kao podršku od ruske kompanije Rosneft, preko svog dotadašnjeg hranitelja i odrađuje najprljaviji i najružniji dio posla za Kremlj na području Balkana. Zbog toga mu trebaju ova permanentna izazivanja kaosa, permanentna izazivanja međusobnih napetosti, zato mu treba podjarivanje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Protiv Bošnjaka je potrebno ovo neobično muško prijateljstvo sa najvažnijim eksponentom Kremlja na ovom prostoru, onim gospodinom koji se hvali da prisluškuje i američkog ambasadora”, kazao je Davor Gjenero za N1.

U vezi sa Milanovićevim negiranjem genocida u Srebrenici, Gjenero je kazao da su mediji pokušali prešutjeti taj eksces, ali: “Činjenica je da velika većina hrvatskog političkog tijela, gaji izrazito snažnu empatiju i prema stradanju u Srebrenici, ali u hrvatskoj javnosti nema previše simpatija za ono što u koristi Putinove Rusije u odnosu na Srebrenicu radi Zoran Milanović.”

Politika Zorana Milanovića, kako kaže Gjenero, nije usmjerena ka savezništvu i zajedničkom rješavanju problema Hrvata i Bošnjaka u BiH. S druge strane, tragove te politike on vidi kod Andreja Plenkovića.

“Plenković uvijek jasno podržava dvije stvari, jedna je jedinstvo, cjelovitost, suverenitet BiH, a drugo je partnerstvo Hrvata i Bošnjaka unutar Federacije. On permanentno šalje poruku Čoviću da svoje probleme mora rješavati u Sarajevu u savezništvu sa bošnjačkim političarima”, rekao je Davor Gjenero.

Komentarišući prijedloge izmjena Izbornog zakona, oko kojih Čović i Izetbegović ne mogu da se dogovore, Gjenero kaže da je američka strana imala dobar kompromis. Dodaje da taj prijedlog još uvijek u pozadini ima Schmit, ali da je sada već kasno.

“Ne možete nakon što su izbori raspisani, nakon što su poznati kandidati, mijenjati pravila izbora”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare