Nepovjerenje građana: BiH na začelju sa brojem vakcinisanih

Vijesti 19. aug 202119:09 1 komentar
N1

Na početku procesa vakcinacije protiv korona virusa, Srbija je dugo bila na prvom mjestu po broju vakcinisanih građana. No, sada je procentualno došlo do značajnog izjednačenja, ali Bosne i Hercegovina je i dalje na začelju. Trenutno ne nedostaje vakcina, ali nedostaje povjerenja građana u zdravstveni sistem.

I danas su bila otvorena vrata banjalučkog velesajma za sve koji žele da se vakcinišu prvom dozom vakcine “sinovak” i “astra zeneka”, bez zakazivanja.

N1: Koju vakcinu želite da primite?

“Nema veze, bilo koju. Vakcina kao vakcina”.

N1: Koliko dugo čekate?

“Desetak minuta, nema gužve”.

“Ja se sad vakcinišem prvi put, treći val me je uznemirio, a i imam dosta hroničnih oboljenja i čekala sam da mi porodični ljekar kaže kad da se vakcinišem”.

“Evo sad sam došla da se vakcinišem, čekala sam Fajzera ali nikako doći na red, pa ‘ajde da primim koju bilo”, kažu Banjalučani.

Pored sajma, vakcinacija se održava i u seoskim i prigradskim ambulantama porodične medicine. Kapaciteti su do dvije hiljade vakcinacija dnevno.

“Taj broj još nismo dostigli, maksimalno je išlo na 1.500. Mi smo na samom početku imali veliku zainteresovanost, to je onaj proljetni period. Onda je bio jedan period stagnacije juni i juli, a sada smo primijetili da se građani ponovo interesuju”, izjavila je Biljana Mlađenović, rukovodilac vakcinalnog punkta.

Po broju vakcinisanih u regionu, Bosna i Hercegovina je na začelju, sa manje od 15 posto građana.

Kao i u ostatku države, Banjalučani imaju svoje razloge za i protiv:

“Nisam i ne planiram. Skeptična sam prvenstveno zbog straha za zdravlje i posljedice, previše je informacija, tako da ne znam na koju stranu se okrenuti i čemu vjerovati”.

“Preležao sam je među prvima i opet neću da se vakcinišem”.

N1: U šta najviše sumnjate kada su u pitanju vakcine?

“U medicinu i farmaceutsku industriju”.

“Ja sam se vakcinisao u petom mjesecu, prva doza sputnjika, drugu smo čekali pa sam se i revakcinisao”.

N1: Smatrate li se sad zaštićenim?

“Stvarno ne znam”.

“Sinofarm sam primila, 24. prva doza, poslije 14.8. druga, nikakve nuspojave nisam imala. Sjajna organizacija na banjalučkom sajmu, nikakve zamjerke nemam”.

N1: Smatrate li se zaštićenim sad?

“Ja se nadam da jesam. Vidjećemo”, kažu nam građani.

Broj novozaraženih posljednjih dana raste i jutrošnji izvještaj je pokazao da je u posljednja 24 časa registrovan virus kod 377 državljana BiH, a preminulo je troje zaraženih koronom. U dolazećem talasu primijetno je da se virus brže širi među mlađom populacijom.

Od 40 lica koje je bilo zaraženo bilo je šest od 15 do 19 godina, 10 do 20 do 29 godina i onda vidite populaciju. Prateći kretanje te populacije vidite gdje bi se oni mogli zaraziti. Ako nemate fakulteta i škola onda možete da zamislite gdje se ta mlada lica kreću i gdje mogu da dođu u kontakt sa virusom“, izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Put ka kolektivnom imunitetu, slaže se većina imunologa, epidemiologa i infektolga, je masovna vakcinacija, no sa druge strane je nepovjerenje građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare