“Neradna nedjelja” u Mostaru ipak u ponedjeljak?

Vijesti 13. apr 202219:30 0 komentara

Odluka o neradnoj nedjelji u Mostaru i dalje izaziva mnogo reakcija. Poslodavci su uglavnom nezadovoljni, jer nedjelja je kažu skoro pa najbolji pazarni dan u sedmici. Zbog toga su neki odlučili umjesto nedjelje za neradni dan uvesti ponedjeljak.

To je izazvalo razočarenje i bunt radnika, te nakon potpisivanja peticije razmišljaju o održavanju štrajka.

Za radnike u tržnom centru nadomak Mostara od iduće sedmice ponedjeljak je neradni dan. Uprava je to odlučila nakon što je Gradsko vijeće Mostara usvojilo odluku o neradnoj nedjelji, s tim da je data mogućnost da se umjesto dana vikenda izabere bilo koji drugi dan u sedmici.

“Mi smo turistički grad, grad koji ima jako puno turista. Naša lokacija je na M17 , pa ima mnogo ljudi koji su na proputovanju kroz Hercegovinu. Razumijem i radnike ali i dosad smo radili nedjelje i smatram da kompanije u kojima rade da će naći način da ih stimulišu da budu slobodni nedjeljom ili drugim danom vikenda”, kazala je Nives Gaštan, menadžerica centra.

Razočarani odlukom, radnici razmišljaju o štrajku, s obzirom na to da prethodna peticija koju su pisali nije urodila plodom.

“Ne želimo slobodan ponedjeljak, želimo pravo na slobodnu nedjelju kao i svi ostali tržni centri na području Mostara. I ne želimo biti jedini Tržni Centar koji će raditi nedjelje na području grada Mostara, jer slobodna nedjelja nema cijenu”, kazali su iz jednog tržnog centra.

U drugom tržnom centru zahtjevima radnika je udovoljeno. S obzirom na to da je odluka donesena s ciljem da se zaštite radnici i da im se omogući slobodno vrijeme, nedjelja je kažu radnici bio logičan izbor.

“Nedjelja je dan za obitelj, nedjeljom se ide na more više nego radnim danom”, kaže Aldijana radnica u tržnom centru.

Iako uglavnom nedjeljom najčešće obavljaju kupovinu, građani pozdravljaju odluku da taj dan ipak bude neradni.

Radnicima cvjećara i pekara rad će nedjeljom biti dozvoljen, ali samo do podne. Mnogi vlasnici to ne smatraju najboljim rješenjem, a neki su posljednji dan vikenda u sedmici odavno sami sebi odredili kao neradni.

“Inače mi nedjeljom ne radimo, nama je isto. Nedjelja je dan za porodicu i to bi svima trebao da bude slobodan dan”, objašnjava Šaćira Lizde, radnica u cvjećari.

Odluka na snagu stupa od ove nedjelje, kada kreće i kažnjavanje za njeno nepoštivanje. Gradonačelnik Mostara nada se da neće biti negativnih posljedica.

“Imamo izvjestan pritisak poslodavaca koji moraju da izvrše preraspodjelu radnika, radnog vremena, u tom kotekstu je ostavljeno 6 mjeseci prilagodbe za ovu odluku da se poče primjenjivati da vidimo gdje postoje određene mogućnosti dorade i popravke ali mislim da će to na kraju biti uredu”, tvrdi Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Pored cvjećara i pekara koje nedjeljom imaju ograničeno radno vrijeme, odlukom su izuzete i trgovine koje se bave isključivo prodajom suvenira te tradicionalnim starim obrtima i zanatima kojima je propisano rado vrijeme do ponoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!