Nešić: Gledate budućeg člana Predsjedništva BiH

Vijesti 17. maj 202218:30 > 20:15 13 komentara

U aktuelnoj političkoj situaciji, pripremama za izbore, u Danu uživo razgovarali smo sa Nenadom Nešićem, predsjednikom DNS-a.

Posljednja telefonska sjednica Vijeća ministara održana danas nije donijela nikakve rezultate kojima bi se obezbijedio novac za predstojeće izbore. Naime, HDZ-ovi ministri glasali su protiv tačke dnevnoig reda koja bi tretirala ovo pitanje.

“Strah vladajuće koalicije HDZ, SDA, SNSD. Rade sve da spriječe održavanje izbora i jednom riječju, to je strah. Oni se dogovaraju kad će ko glasati protiv. Sad je sav teret odgovornosti na HDZ-u, da ne glasa za ovu tačku dnevnog reda. Oni se dogovaraju, boje se poraza od opozicije”, kaže Nešić i dodaje da se njega plaši vladajuća struktura u RS-u.

Izvještaj Christiana Schmidta, visokog predstavnika za BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, nije prikazan objektivno, mišljenja je Nešić.

“Kada priča, zaboravlja šta se dešava srpskom narodu, skrnavljenjem srpske crkve u Kupresu, srpskog groblja u Zenici…

“Ima li igdje na svijetu da jedan čovjek može da donosi i ukida zakone, to nema nigdje na svijetu i to nema suverenitet i  ova država nije suverena jer imaju tutora.”

“Znam da je vama u Sarajevu drago da kažemo da ima legitimitet. On mema legalitet i nije imenovan u Vijeću sigurnosti. Oni ne znaju na globusu da pokažu BiH, a ja to znam, jer ja živim ovdje. Ja tražim sa se poštuje zakon i Ustav. Ja kažem da gospodin Schmidt ima problem sa legitimitetom.”

Dodik kaže da međunarodna zajednica i amerikanci sarađuju sa Bošnjacima?

“On ima pravo na mišljenje. Ne znam da ambasade Velike Britanije i SAD-a sarađuju sa Bošnjacima, ja to ne znam. To je pitanje za Dodika.”

Prethodile su sankcije političarima pred obraćanje Chrostiana Schmidta u Vijeću Sigurnosti. Rezultat može biti politički pad Milorada Dodika?

“Šta mene briga za Dodika. On je odlazeći član Predsjedništva BiH i šta me briga. iVlada na nivou BiH sa SDA i HDZ, a ne sa DNS-om. Jedina promjena je ovdje DNS. Ja nemam ništa protiv njega lično, već politički.”

Milorad Dodik, mislim da će biti kandidat za člana Predsjedništva, ja tu imam veće šanse i ja sam dolazeći član Predsjendištva BiH . Dolazim da branim RS i da BiH ide naprijed. Ja ću zagovarati legalitet, dogovor bez obzira da li BiH neko voli više ili manje. Očekujemo da DNS u oktobru bude vlast u RS. Dodik treba da ode u političku penziju”, kaže Nešić.

Ja sam novi član Predsjedništva BiH

Istraživanja kažu da gospodin Dodik gubi izbore, to rade renomirane agencije za potrebe DNS-a. Imaćemo press gdje ćemo prezentovati ispitivanja i reći koja je to agencija radila. Vi gledate budućeg člana Predsjedništva BiH, rekao je Nešić.

“Ako se ne ostvare naši planirani rezultati na izborima , povlačim se iz politike”,rekao je Nešić.

Kazao je da sa Mirkom Šarovićem, predsjednikom SDS-a. Nedavno su razgovarali u jednom ugostiteljskom objektu gdje su pričali o predstojećim izborima. Isto tako je kazao da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ima ogromnu energiju koju je prepoznao i da može biti promjena za RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare