Nešić: Hoće li naši građani imati duple lične karte, vozačke dozvole, pasoše?

Vijesti 10. dec 202116:22 > 17:02
Screenshot (NSRS)

“Greške su pravljene” kaže na posebnoj sjednici Narodne skupštine Rpeublike Srpske o vraćanju nadležnosti lider DNS-a Nenad Nešić, navodeći kao primjer situacije u kojima su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine verifikovani zakoni koje je nametao visoki predstavnik, ali i kada se u Narodnoj skupštini “ćutalo na donošenje nekih zakona koji su u nadležnosti entiteta”.

Dobro je, istakao je Nešić što se greške priznaju taksativno zaključujući da je dobro da se to neće ponoviti.

“Vi predlažete da mi u roku od šest mjeseci donesemo zakone kojima ćemo sve resetovati i vratiti oduzete nadležnosti, ja vas pitam, zašto mi čekamo šest mjeseci, zašto nemamo te zakone već sada”, istakao je Nešić u plenarnoj sali Narodne Skupštine navodeći da je “Bakir Izetbegović opštepoznat po mržnji prema Republici Srpskoj rekao ‘ne brinite se, Ustavni sud Bosne i Hercegovine će osporiti zakone koje oni donesu”, pitajući šta će se desiti ukoliko Ustavni sud Bosne i Hercegovine kaže da su zakoni čije se donošenje najavljuje zaista neustavni.

“Vratili smo naše lične karte, vozačke dozvole, saobraćajne dozvole i pasoše. Ustavni sud Bosne i Hercegovine ih je poništio, šta će ona naši građani? Hoće li imati dvije lične karte, dvije vozačke dozvole, dvije saobraćajne dozvole, dva pasoša? Šta ćemo ako nam blokiraju platni promet?”, pitao je Nešić naglašavajući da nikome nije potreban avanturizam pun neodgovornosti, nego državničke odluke.

Nešić je rekao da je danas jako tužan čovjek jer mu je teško kao političaru i predsjedniku jedne od srpskih stranaka vidjeti zastupnike u NSRS posvađane i razjedinjene te da se pita za šta su se oni borili.

“Za šta ljudi dadoše živote da bismo se mi danas ovdje svađali, a da se neko drugi tome veseli . Da nas zovu na federalne medije, mene je sramota, a pitam vas je li i vas sramota? I šta ste uradili da budemo jedinstveni po pitanju očuvanja Republike Srpske, da li ste išta uradili, prvenstveno vi gospodine Milorade Dodik na kojem je najveća odgovornost jer svi znamo da ste vi najmoćniji čovjek u RS? Ova sjednica je morala biti dobro pripremljena, morala je biti jedinstvo svih političkih stranaka”, naveo je.

Dodao je da se sa ove sjednice moralo izaći sa jasnim stavom i da na taj način oni iz opozicije ne bi mislili da je ovo predizborna kampanja i trik da se digne popularnost jedne političke stranke.

“Da vam kažem iskreno iz srca kao Srbin iz Republike Srpske iz srpskog Sarajeva ja jesam za svaku nadležnost da vratimo, ali zašto nismo išli sa planom, ciljem. Preko 120 nadležnosti je preneseno mimo Ustava i zakona. Zašto nismo vraćali jednu po jednu, možda smo trebali krenuti od sporta, najmanje nadležnosti pa da vidimo šta ćemo dobiti. Znamo da je svaki zakon na našoj strani i svaki Ustavni sud, osim Ustavnog suda BiH bi rekao da je nezakonito prenesena određena nadležnost. Samo četiri nadležnosti su prenesene uz saglasnost parlamenata RS i FBiH”, poručio je Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad