Nešić: Ja ću se smijati 2022. godine, a vi ćete tada shvatiti svoju grešku

Vijesti 15. jun 202113:06 > 13:19 1 komentar
N1

Prijedlog zastupnika DNS-a Nenada Nešića da se po hitnoj proceduri razmatraju izmjene Izbornog zakona BiH o tome da mandati koje osvoje kandidati na izborima pripadaju stranci, a ne pojedincu, nije usvojen na današnjoj sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Prisutan je veliki broj preletača, da ne kažem pogrdnim imenom papaka, koji osvoje mandat na politici i programu jedne političke partije, a na kraju završe u drugoj političkoj partiji ili osnuju novu političku partiju. Trguje se mandatima i rijetki su oni koji iz ideoloških razloga napuštaju političke partije kao što je to moj uvaženi kolega Damir Arnaut. Prihvatite ovaj moj prijedlog i na taj način zaustavimo političku korupciju”, naveo je Nešić.

Obrazlažuči svoj prijedlog, on je kazao da kandidati koji osvoje mandate da listi jedne političke partije taj mandat imaju dok su članovi te političke partije, a onog trenutka kad ih napuste ili budu isključeni, mandat pripada političkoj partiji.

Javio se zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je kazao da misli da bi dobro bilo da se ne radi o hitnosti u ovom slučaju jer postoji radna skupina za izmjene Izbornog zakona.

“Nisam za žurni postupak, nema potrebe da bočno ulazimo u proces koji se odvija. Ne vidim da remetimo proces koji je pokrenut. Ne mogu podržati žuran postupak”, naveo je Lovrinović.

Sa Lovrinovićem se složila i zastupnica SDA Alma Čolo koja je kazala da zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku jer se radi o veoma delikatnom pitanju.

“Ne postoji nijedna zemlja u kojoj mandat pripada političkoj partiji osim možda Srbiji”, navela je.

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać kazala je da je Izborni zakon prezahtjevna materija da bi se mijenjao po hitnom postupku, ali da SNSD nema ništa protiv Nešićevog prijedloga.

Politička korupcija

Nakon što je bilo jasno da prijedlog neće dobiti potrebnu podršku, Nešić je kazao da u vladajućoj većini ne postoji volja za promjenom Izbornog zakona BiH.

“Da malo gledate dalje u budućnost, vi iz SDA i SNSD-a, vidjeli bi da ono što ja danas predlažem je ono što će biti vaš interes u budućnosti. SDA i SNSD poslije izbora 2022. godine čeka veliki broj preletača i vi to znate. I danas dan jedva držite klub na okupu. Ovo je način da zaustavimo političku korupciju. Žao mi je, ali mi je drago, najveći broj preletačara 2022. će biti u SNSD-u i SDA. Jedini koji to vjerovatno neće osjetiti je HDZ. Ja ću se smijati 2022, a vi ćete tada shvatiti svoju grešku”, poručio je.

Od 29 pristunih zastupnika, za su bila četiri, protiv ih je bilo 18 dok je sedam zastupnika bilo suzdržano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare