Nešić: Kako će FBiH birati svoje članove Predsjedništva mi se tu nećemo miješati

Vijesti 05. jul 202114:50 4 komentara
N1

Izborni zakon je sistemski zakon i poslije ustava najvažniji akt zemlje, i zato je neophodan konsenzus vlasti i opozicije. Izmjene se ne mogu zaustaviti samo na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava, nego moraju obuhvatiti i pitanja sprječavanja izbornih krađa. Bez tog DNS neće prihvatiti kozmetičke izmjene, poručio je predsjednik DNS Nenad Nešić.

Nešić kaže da je po pitanju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Republici Srpskoj davno postignut konsenzus i očekuje da svi ostanu pri starim rješenjima, a da Federacija BiH sama rješava svoje probleme.

“Što se tiče nas, ostajemo pri stavu da se samo briše nacionalna odrednica člana Predsjedništva iz Republike Srpske, a da se on i dalje bira direktno, te da se Dom naroda proširi jednim delegatom iz Republike Srpske, iz reda Ostalih naroda. Direktno birani član Predsjedništva ima veći legitimitet od neposredno biranog, i zato ostajemo pri direktnom izboru. Kako će Federacija birati svoje članove Predsjedništva, direktno ili u nekom od parlamenata je stvar njihovog dogovora i mi se tu nećemo miješati”, kaže Nešić.

Predsjednik DNS naglašava da su za “DNS ipak mnogo važnije promjene koje će spriječiti izborne krađe i zaštititi izbornu volju građana”.

“To znači da trebamo onemogućiti da izbore odlučuju brojači a ne birači, i da se političkom korupcijom poslanici kupuju kao na pijaci. Treba vratiti mandate partijama, onemogućiti trgovinu biračkim odborima, uvesti skenere kako bi bilo zaustavljeno dopisivanje preferencija i ubacivanje listića. Vidjeli smo na primjeru Doboja kako brojači samo u jednom gradu mogu ukrasti čak 17.000 glasova. To mora biti zaustavljeno ili izbori nemaju smisla, pošto nisu odraz volje građana”, stav je Nenada Nešića, predsjednika DNS.

Opšte je poznato i dokazano, tvrdi Nešić, da su glasovi poštom takođe kompromitovani, te biračima iz inostranstva treba omogućiti da glasaju na biračkim mjestima u inostranstvu umjesto što se koverte prodaju na tone.

”BiH ima jedan od najkompromitovanijih i najkorumpiranijih izbornih procesa na svijetu i ovo je test za vlast da li je spremna na fer i demokratske izbore, ili će se boriti za opstanak na vlasti uz pomoć izbornih krađa. Ukoliko se odluče za ovo drugo, završiće kao svi diktatorski režimi, zato im je pametnije da prihvate stvaranje fer i demokratskog izbornog ambijenta”, poručio je prvi čovjek DNS Nenad Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare