Nešić nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH: Ne vidim napad na ustavni poredak BiH

Vijesti 21. dec. 202114:49 > 14:494 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Lider DNS-a Nenad Nešić saslušan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u okviru predmeta "rušenje ustavnog poretka BiH". Kazao je kako je izjavio da on u zaključcima Posebne sjednice NSRS "ne vidi napad na ustavni poredak, niti stvarnu namjeru".

“Rekao sam da je to predizborni trik, pokušaj vraćanja rejtinga SNSD-a. Rekao sam da se zalažem za jačanje institucija RS i da sam za vraćanje nadležnosti, ali da put nije isti. Samo su četiri nadležnosti prenesene u skladu sa zakonom – nasiljem visokom predstavnika i donošenjem zakona na nivou PSBiH bez saglasnosti entietskih skupština i sporazuma vlada. Samim time te nadležnosti nisu zakonite”, reako je Nešić.

Istakao je kako je reako i to da mu je “žao i krivo što poziv nije dobio na maternjem jeziku”.

“Ukoliko opozicione stranke ne odgovore na poziv DNS ide sam na izbore”

Nešić je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao i to da će DNS, ukoliko se opozicione stranke ne odazovu njihovom pozivu za sastanak, izaći sam na izbore. Imaju dvojicu kandidata za ključne pozicije – njega i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Radislava Vojičića.

“PDP ima unutrašnje razmirice. Oni to moraju riješiti da bi se bavili promjenama u RS. Ko god došao, dobro došao. Ko ne došao, jasno se opredijelio da nije za promjene u RS. Ja im želim sreću na političkom putu, DNS zna kako da se postavi i kako dalje”, rekao je.

Dodao je kako ima još dosta vremena do izbora 2022. godine te da je preuranjeno izlaziti s kandidatima opozicije, ali da je najvažnije da se postigne opoziciono jedinstvo i stanu iza dva kandidata.

“Treba podržati ljude koji imaju najveće šanse da pobijede aktuelni režim. Najpopularniji opozicioni političar jer Draško Stanivuković. Zašto danas neko eliminiše čovjeka koji vjerovatno može pobijediti Milorada Dodika? To je nešto što se radi na rušenju opizicije”, istakao je.

Komentirao je i Nebojšu Vukanovića.

“Da postoji država bilo bi mu onemogućeno da izađe na izbore. Laže, vara i dovodi u zabludu narod svojim senzacionalističkim tekstovima gdje nema ni trunke istine. Podnio sam četiri tužbe i na svaku novu laž podnijet ću novu”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar