Nešić: Sigurnosna situacija nije ugrožena, usijanih glava najviše je u Sarajevu

Dan uživo 09. mar 202218:50 > 21:55
N1

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu je, između ostalog, i prijedlog o ukidanju naplate akciza na gorivo. Zastupnik DNS-a u ovom domu Nenad Nešić ističe da će prijedlog podržati, no da je skeptičan po pitanju njegove sudbine.

Nešić ističe kako će glasati za SDP-ov prijedlog o ukidanju akciza, no da on ipak neće puno pomoći stanovništvu u BiH.

Kako kaže – ne vjeruje u dalje usvajanje ove odluke, s obzirom da slijedi glasanje u Domu naroda.

“Skeptičan sam. Vjerujem da će ovo proći u Zastupničkom domu, ali da neće proći u Domu naroda. Kamen spoticanja će biti vladajuća koalicija. Zašto? Ova sredstva od akciza troše se za popunjavanje budžetskih rupa. Mi ako ukinemo akcize na gorivo, dobit ćemo manji budžet entiteta i to u izbornoj godini apsolutno ne odgovara vladajućim. Volio bih da pogriješim i da ova odluka prođe i Dom naroda”, govori Nenad Nešić.

Trebaju li građani RS posebno strahovati, s obzirom da ne postoje robne rezerve kojima bi se kriza olakšala?

“Treba postojati strah. Ne postoje robne rezerve. Uopšte ne znamo koliko imamo gasa i nafte i za koji period posjedujemo potrebne proizvode. Dovoljno je samo da zamislite da je Ukrajina peti najveći izvoznik pšenice u svijetu, a naša vlast ništa nije uradila da spremno dočeka ovu krizu”, mišljenje je sagovornika N1.

Osvrnuo se i na činjenicu da EUFOR pojačava snage u BiH, no ističe da sigurnosna situacija nije ugrožena.

“Ne vidim čime je to sigurnosna situacija ugrožena. Možda to tvrde neke usijane glave, a njih je najviše u Sarajevu. Ja nisam čuo nijednog političara iz RS da poziva na rat i ugrožavanje bezbjednosti. Poziva se na mir, Ustav i zakon. Bilo je priče o izdvajanju – ali mirnim putem, kroz dogovor. Nije bilo priče o nasilnom izdvajanju iz BiH”, priča Nešić.

Komentarisao je i odluku da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, koja je mnoge iznenadila. Pitali smo da li je ovo kraj opozicionog bloka u RS.

“Danas je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH klub DNS-SDS-PDP iznio zajednički prijedlog o umanjenju poreza na dodatu vrijednost. To govori da opozicija još funkcioniše. Istrčavanje PDP-a sa svojim kandidatom Jelenom Trivić na neki način ubrzalo ovo što se dešava”, rekao je lider DNS-a dodavši da problem nije bio samo termin, nego i kandidat.

Naglašava kako vjeruje da nastup opozicije ‘u dvije kolone’ neće doprinijeti pobjedi sada vladajućeg SNSD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad