Nešić: U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS

Vijesti 09. maj 202118:45 1 komentar
N1

Predsjednik DNS Nenad Nešić komentarisao je inicijativu SNSD-a da sa strankama iz Federacije Bosne i Hercegovine otvore dijalog o budućnosti BiH.

“Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV su sveto slovo za DNS i čist je avanturizam otvarati to pitanje. Problemi u BiH nisu posljedica Ustava BiH nego Ustava Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog mirovnog sporazuma, i zato ih politički faktori iz Federacije treba da rješavaju u okviru Ustava Federacije BiH”, istakao je Nešić.

”Jedina moguća budućnost BiH je Dejtonski sporazum koji štiti Republiku Srpsku. Njegovo otvaranje je otvaranje Pandorine kutije i stavljanje Damoklovog mača iznad Republike Srpske. Stavljanjem van snage Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska bi ostala bez mogućnosti da je zaštite njegovi garanti – Srbija i Rusija, što je davno upozorio nekadašnji ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Bez Dejtona nema ni njegovih garanata”, naglasio je Nešić.

Zato je, poručuje predsjednik DNS Nenad Nešić, apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom u ustavnom uređenju BiH.

”Jasno je da bi 99 odsto Srba željelo nezavisnu Republiku Srpsku, ali za tako nešto moramo imati saveznike u velikim silama. U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS i zato moramo čuvati ono što imamo”, objašnjava on.

Lider DNS-a podsjeća da Prudski sporazum koji su svojevremeno potpisali lideri SNSD, SDA i HDZ nije vodio rastakanju BiH, nego Republike Srpske.

”Govorilo se o četiri federalne jedinice, a Dragan Čović je odmah rekao da je ‘cijela BiH na stolu’ i da te jedinice moraju počivati na teritorijalnom diskontinuitetu. Nema nijednog razloga da zbog neriješenog hrvatskog pitanja mi rizikujemo Republiku Srpsku. Kada su vezali zastave i stvarali Muslimansko-hrvatsku Federaciju stvarali su je kao savez protiv srpskog naroda. E, sada, neka svoje probleme rješavaju tamo gdje oni i jesu – u Federaciji, bez uvlačenja Republike Srpske u svoje probleme”, kategoričan je Nenad Nešić, predsjednik DNS.

On ističe da umjesto hazarderskim poigravanjem velikim temama, vlast u Republici Srpskoj treba da se okrene rješavanju unutrašnjih problema poput nabavke vakcina, zapošljavanja, boljeg zdravstvenog sistema, bolje privrede i ekonomije, dostojanstvenijeg života boraca i RVI, kao i penzionera.

”Kada izbacite ovako veliku temu, to ne znači da su ti problemi nestali. Ne možete narodu nuditi zabavu i igre, umjesto hljeba i posla. Vrijeme je da stanu takve igrarije i da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema narodu i Republici Srpskoj”, zaključuje Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare