Nešić za N1: Nema razlike među nama iz RS-a kad je u pitanju njen opstanak

Vijesti 12. jan. 202118:03 > 19:037 komentara
Podijeli:

Nikada nisam rekao da Dodik ne štiti interese Republike Srpske, ali nam smeta ekonomska situacija u RS-u. Meni je opstanak i jačanje RS-a osnovni interes. Nema razlike između nas (vlasti i opozicije) kada se radi o opstanku Republike Srpske, kazao je za N1 državni parlamentarac i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Vi ste praktično jedini koji je digao ruku, a da ima ministra u ovom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine?

Tako ispada. Zašto nije smijenjeno Vijeće ministara je pitanje za SDA. Ima li ste priliku čuti mnogo puta kako su poslanici SDA kritikovali rad Vijeće ministara, bili su u kritikama oštriji od nas , da bi na kraju podržali takvo Vijeće. I sam Izetbegović je kazao da će ovo Vijeće minisatra biti smijenjeno za 5 mjeseci. Zašto čekati 5 mjeseci ako ne valja? To je nešto što će SDA morati objasniti svojim biračima.

Da li ste zaista očekivali da će SDA dići ruku protiv svojih partnera?

Moramo biti dosljedni stvarima koje govorimo. Ovo Vijeće ministara ne može dobiti prolaznu ocjenu. Od 14 preporuka Evropske komisije nisu ispunili nijednu. Nema reformi niti evropskog puta.

I vi ste dugo godina bili u savezu sa Dodikom? Otkud sada da ste protiv SNSD-ovog predsjedavajućeg?

Nisam ja dugo godina bio u savezu sa Dodikom nego DNS. Ja sam predsjednik stranke od 10. oktobra 2020, dakle tri mjeseca. Od kada sam ja na čelu DNS-a došlo je do krupnih promjena. Smatram da su promjene potrebne Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini.

Gdje je Vijeće ministara najviše podbacilo?

To je slab odgovor na pandemiju jer smo jedina zemlja u regionu koja nema vakcine. Četvrta smo zemlja po smrtnosti u Evropi. Od bivših zemalja Jugoslavije posljednji smo. Loš je bio i način vođenja migrantske krize.

Jeste li vi ili vaš ministar Miloš Lučić pitali Tegeltiju kada dolaze vakcine?

Oni to sakrivaju kao da je vojna tajna. Bio bih sretan da vakcina dođe kada je Tegeltija obećao (krajem januara), a oni bi ponovo imali odgovor ako vakcine ne dođe na taj datum.

Izvor : N1

Da li je loše radio i vaš ministar Lučić?

On je jedna od svijetlih tačaka Vijeća ministara zato što je realizovao neke programe.

Šta je to dobro radio?

Imao je dobru saradnju sa međunarodnom zajednicom, NVO-om, vjerskim zajednicama… Riješena su mnoga stambena pitanja najugroženijih kategorija. I da ispravim, nije Lučić DNS-ov ministar, on je nestranački, ali smo ga mi predložili.

Kazali ste da je VM BiH loše upravljalo migrantskom krizom. Da li je pravedno da se ovom krizom bavi samo jedan dio države?

Na migrantsku krizu nismo odgovorili nikako. Odakle dolaze migranti? Oni dolaze preko Evropske unije, preko članica Grčke i Bugarske. Znači da treba pomoć tražiti od Unije. Migranti žele u EU i normalno je da su u Krajini jer je ona najbliže. Mi njih ne želimo u RS-u. Po meni sav teret migrantske krize pada na Vijeće ministara BiH. Smatrao sam da će se Tegeltija mnogo bolje snaći. Da sam na njegovom mjestu podnio bih ostavku.

Govorili ste 2018. da Dodik najbolje štiti interese entiteta Republika Srpska? Da li ste promijenili mišljenje?

Nikada nisam rekao da ne štiti, ali nam smeta ekonomska situacija u Republici Srpskoj. Meni je opstanak i jačanje RS-a osnovni interes. Nema razlike između nas (vlasti i opozicije) kada se radi o opstanku Republike Srpske.

Znači “opstanak” vam je važniji od ekonomske situacije?

Nama je opstanak RS-a najvažniji, ako ima RS-a bit će i ekonomskog opstanka.

Komentari

Vaš komentar