Nešić: Zdrav ljudski um ne može braniti zločine, ma čiji oni bili

Vijesti 19. mar 202210:24 10 komentara
N1

Predsjednik DNS Nenad Nešić nazvao je "sramotnim i neljudskim" reagovanje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Osman Osmanović, pripadnik Armije RBiH, osuđen na pet godina zatvora zbog zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika u logoru Rasadnik na području Brčkog, saopćeno je iz DNS-a.

“Zdrav ljudski um ne može braniti zločine, ma čiji oni bili. Posebno je monstruozno da to čini jedna žena i majka koja je izjavila da je Osmanoviću učinjena nepravda. Očito su po njoj zločini koji su se dešavali nad Srbima zatočenim u logorima pravda”, rekao je Nešić.

Srbija osudila Osmanovića, Turković – novi težak udarac normalizaciji odnosa

Za razliku od pravosuđa na nivou BiH, ističe Nešić, pravosuđe Republike Srbije pokazalo je da ne dijeli zločine na one nad Srbima i one koji to nisu, i smoglo snage da prvo procesuira zločine nad drugim narodima koje su počinili pripadnici srpske nacionalnosti.

“BiH je za to vrijeme sigurna oaza za one koji su počinili zločine nad srpskim i hrvatskim narodom, a klika iz SDA bi da ih zaštiti i od procesuiranja u drugim državama”, dodaje Nešić.

Džaferović osudio odluku Srbije: Teške posljedice na odnose

Predsjednik DNS-a naglašava da Džaferović odlično zna da nijedna država ne može izručiti svoje državljane, pa ni Srbija.

”Džaferović svjesno manipuliše i obmanjuje bošnjački narod, optužujući Srbiju da neće neke Srbe da isporuči BiH. On zna da Srbija to ne može uraditi, kao što ni BiH ne može Srbiji isporučiti svoje državljane. Kada se već toliko poziva na sporazum o ustupanju predmeta između Srbije i BiH, evo prilike da pravosuđu Srbije ustupe predmete protiv lica koja je naveo u svojoj izjavi. Sasvim sam siguran da će pravosuđe Srbije i u njihovom slučaju biti potpuno profesionalno i raditi u skladu sa zakonima i najvišim standardima”, poručio je Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare