Nesvakidašnja situacija: Beduinka prošetala Ilidžom sa loncem na glavi

Vijesti 13. jul 202116:03 2 komentara
Kenan Sayed

Na području opštine Ilidža u Sarajevu danas je zabilježena nesvakidašnja situacija. Naime, beduinka obučena na tradicionalan način svojstven beduinima, prošetala se Ilidžom sa metalnim loncem na glavu.

Beduinka je, kako saznajemo, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i u turističkoj je posjeti Bosni i Hercegovini.

Posljednjih godina prepoznatljiva je opština Ilidža zbog velike koncentracije turista porijeklom iz arapskih zemalja, ali i Arapa koji u sve većem broju kupuju nekretnine i otvaraju firme. U turističkoj zajednici prije pandemije Covid 19 zabilježen je porast broja turista u ovoj opštini. Takav trend opao je zbog pandemije i ograničenja koja su uvedena.

Inače, Beduini su arapska nomadska etnička grupa. Podeljeni su na plemena ili klanove poznate na arapskom kao ʿašāʾir, a klanovi se dalje dijele na porodice koje se nazivaju „bayt“.

Beduini uglavnom žive u Sirijskoj pustinji i u pustinjskim oblastima sjeverne Afrike. Naziv Beduini potiče od množine arapske reči badawī. Vođa Beduinskih plemena je Šeik u doslovnom prevodu znači stariji. Članovi beduinskog plemena uglavnom vjeruju da potiču od jednog zajedničkog pretka.

Beduini uglavnom žive od uzgoja ovaca, deva i koza, a neki beduini su i lovci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare