Nesvakidašnji događaj u bh. politici: Zaključana sala, sjednica u tvornici žice

Vijesti 22. jan 202114:34 > 14:42 0 komentara
FENA

Sedam odbornika SDS-a, NDP-a, DEMOS-a, DNS-a, SDP-a i Ujedinjene Srpske, od ukupno 13 koliko broji lokalni parlament, održali su danas konstituirajuću sjednicu Skupštine opštine Novo Goražde (RS), bez prisustva odbornika SNSD-a i SDA koji su činili većinu u prethodnom sazivu i koji su sjednicu zakazali za 25. februar.

Odbornici nove većine danas nisu mogli ući u skupštinsku salu koja je bila zaključana te su sjednicu održali van zgrade općine, u sali Tvornice žice.

Za predsjedavajućeg Skupštine opštine izabran je Medin Džafović iz SDP-a, dok je Boris Gavrilović iz SDS-a imenovan za njegovog zamjenika.

”Ovo zaključavanje sale pravo je lice načelnice opštine i SNSD-a i SDA, jer su time pokazali nepoštovanje prema nama koji smo na demokratski način izabrani u SO Novo Goražde”, kazao je Gavrilović.

Džafović smatra da je onemogućavanje održavanja sjednice, od strane SNSD-a i SDA, klasičan primjer opstrukcije pri implementaciji izbornih rezultata.

”Ovo su sve uradili iz dobro poznatih razloga, a to je da istekne ovih 90 dana za formiranje vlasti kako bi oni kasnije uveli neku vrstu prinudne uprave ili već šta su planirali”, mišljenja je Džafović.

Predsjedavajući SO iz prethodnog saziva Ibrahim Drljević iz SDA smatra da je današnje zasjedanje odbornika šest političkih partija nelegalno i u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a

”Oni se stalno pozivaju na tu većinu od sedam odbornika. Većina se sa potpisima prezentuje na konstiturajućoj sjednici koja ja zakazana za 25. februar koja je zakazana u skladu sa zakonom i poslovnikom i najavljena 13. januara, manje od mjesec nakon preuzimanja mandata”, kazao je Drljević.

Upitno je da li će biti kvoruma za održavanje sjednice koju su zakazali SNSD i SDA za ponedjeljak jer iz nove skupštinske većine navode da je konstituirajuća sjednica održana danas.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!