Neumann o slučaju iz Priboja: To je čista nekrofilija, obožavanje smrti

Vijesti 04. jan 202218:05 2 komentara
N1

Sociologinja Janja Neumann Beč komentarisala je slučaj iz Priboja, u kojem policajac, na proslavi rođenja djeteta, pjevajući poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici. "To je čista nekrofilija", govori nam ona, ističući nadu da snimljeni policajac neće svoje dijete odgajati u tom "nekrofilnom" modelu. Prepričala nam je i svoje slično iskustvo.

Na pitanje da li je pjevanje pjesama sa uvrjedljivim sadržajem postao prihvatljiv folklor na ovim prostorima, Neumann naglašava da on to nikada nije ni prestao biti.

“On je po meni oblik čiste nekrofilije, odnosno obožavanja smrti. Da vi na rođenju djeteta, kada slavite novi život, pjevate o tome koga ćete ubiti, novi Vukovar, novu Srebrenicu – to je nekrofilija”, naglašava Neumann za N1.

To pokazuje i na duboke poremećaje u društvu, nastavlja sociologinja.

“Pošto se radi o instituciji države, tačnije policiji – to vidljivo pokazuje i da je to poricanje ustvari strategija države i njenih institucija”, ističe sagovornica N1.

Osvrće se na profil ličnosti policajaca sa snimka.

“Što se tiče profila ljudi koji su na rođenju djeteta pjevali o ubijanju i silovanju – to je zapravo u psihologiji “profil hijene” – koja se hrani mrtvima, a niz usta joj cure krvave sline”, govori ona.

U svemu ovome, pozitivno je što se nije šutilo o ovom događaju, poručuje Neumann.

“Dobro je što se s tim izašlo u javnost, što se čovjek na kraju izvinio i nadamo se da on svoje dijete neće odgajati da treba da nekog ubije, da ponovi Srebrenicu ili Vukovar. Polažem nadu da taj čovjek neće odgajati svoje dijete u tom nekrofilnom modelu”, izjavila je Neuman za N1.

“Pa šta se buniš to je samo pjesma?”, rekla mi je prosvjetna radnica

Dodaje da je imala slično iskustvo, na jednoj svadbi u Beogradu, prije desetak godina.

“Kada su se gosti opustili, u jednom trenutku su počeli pjevati četničke pjesme. Prišla sam ocu mlade i rekla da ako se ne zaustavi – ja odlazim. Nastala je stravična tišina, svi su ćutali. On je to uradio, on je zaustavio nekrofilizaciju te svadbe. Za mojim stolom sjedila je jedna prosvjetna radnica koja mi je rekla ‘pa šta se buniš, to je samo pjesma?’. Rekla sam joj – ako ti u školi o tome učiš djecu – reci im i da su sa tom pjesmom strijeljali u Srebrenici'”, ispričala je Neumann.

Za kraj naglašava kako vjeruje da je ono što je tu noć rekla ipak imalo rezultat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare