Mogući scenario krize u USK: Hladne učionice i škole bez električne energije

Vijesti 03. feb 202219:32 > 20:20 0 komentara

Hladne učionice, nemogućnost plaćanja režija i kirije, pa time i ugrožavanje digitalnog procesa nastave prijeti obrazovnom sistemu u USK ukoliko nadležni ne usvoje Odluku o privremenom finansiranju. Neće biti ni plata za prosvjetne radnike, koji od svih kolega u Federaciji Bosne i Hercegovine primaju najnižu platu.

Aida Piralić, učiteljica koja već 26 godina s ponosom, pažnjom i ljubavlju radi svoj posao. Zbog toga i odbija govoriti o aktuelnom problemu u kojem se nalaze prosvjetni radnici u USK. Naglašava , iznad svega je sam čin obrazovanja novih generacija.

“Želim razgovarati samo o obrazovanju, obrazovanje je ono čime se bavim. Politika , a i sve druge stvari su negdje postrani jer obrazovanje nije trčanje na kratke staze, to je jedan maraton koji se trči cijelog života i od naših učenika i roditelja možemo mnogo toga naučiti”, kazala je Aida Piralić, učiteljica u OŠ Prekounje.

No, kako učiti u hladnim učionicama, jer zbog neusvojene Odluke o finansiranju dio njih nije u mogućnosti nabaviti energente, pa će nastavu u drugom polugodištu započeti online. Ne bi bilo prvi put da napajanje električnom energijom u školama USK-a bude isključeno tvrde u Sindikatu. Zbog neisplaćenih plata u Sindikatu prijete generalnim ili štrajkovima upozorenja. Naglašavaju plata prosvjetnog radnika u USK koristi se , ne samo za finansiranje nastavnog osoblja, nego i cijelog obrazovnog procesa

“Ono što nas boli da niti vlast, ni izvršna ni zakonodavna ne prepoznaje i ne kažu zaista su prosvjetni radnici uložili i trud i volju i znanje da takav vid nastavnog procesa dovedemo do kraja kako ne bismo uništili jednu školsku godinu”, navela je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja.

“Mi kao odgovorni političari i politike ne smijemo sebi dozvoli da građani USK se bortaju sa svojom egzistencijom, da dok se pregovora o političkim pozicioniranjima i kadriranjem, da ljudi na terenu čekajui svoju plaću”, dodao je Almin Hopovac ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Političari su dno dna, komentari su sa ulica Bihaća na aktuelnu krizu.

“Sramota velika, jer političari , ja ne znam šta oni znaju i šta oni hoće”, “Niko više ne zna ni šta se dešava, ni šta se radi, narod ne zna”, “Kompletna država i sve ono što ne valja se spustilo na USK”, poručili su građani.

I pored aktuelnog problema, resor obrazovanja je izuzetno zapostavljen tvrde u Sindikatu, iz resornog ministarstva najavljuju poboljšanja i dodatna ulaganja.

“Povećat ćemo plaće radnicima u 2022.godini, ostalo je da još neke sitnice dogovorimo sa Sindikatom”, naveo je Almin Hopovac ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

“Ta sitnica, ministar smatra da je to nešto veliko i mi iz sindikata smatramo da je to jako malo poboljšanje u odnosu na sve one godine ulaganja u proces, a da to niko ne prepozna”, dodala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja.

No, za učiteljicu Aidu s početka priče ulaganje je životno opredjeljenje.

“Obrazovanje ide u korak s vremenom . Ako želimo da imamo učenike koji će sutra biti aktivni članovi zajednice, kritički promišljati i djelovati u društvu, onda moramo pratiti i njih i njihove potrebe”, dodala je Piralić.

I dok se pregovori skupštinskih zastupnika u USK-u nastavljaju, prosvjetni radnici u ovom kantonu, sitnim, ali sigurnim koracima nastavljaju konkretan rad na terenu – reformi obrazovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!