Nevenka Tromp: Tri moguća scenarija za presudu Ratku Mladiću

Vijesti 04. jun 202118:51 > 20:37 2 komentara

Nevenka Tromp, nekadašnja uposlenica Haškog tribunala, stručnjakinja za tranzicijsiku pravdu i profesoricom na univerzitetu u Amsterdamu, uoči pravosnažne presude Ratku Mladiću za N1 je pojasnila tri moguća scenarija. Tromp je rekla da su ti scenariji bili isti u svakoj presudi do sada.

“Jedan je da se potvrdi sve što je već utvrđeno u nepravomoćnoj presudi. Drugi scenario je kompromis. Prošlo je dosta vremena od nepravomoćne presude, bilo je dosta reakcija na nju. Sada gledajte šta bi sudije mogle napraviti po tom drugom scenariju, da udovolje jednom dijelu kritika od strane žrtava i recimo da potvrde genocid 1992. godini u jednoj od pet općina koje se spominju. Izašlo bi se u susret žrtvama, pogotovo za Prijedor”, kazala je.

Tromp je objasnila kako bi se moglo izaći u susret srpskoj strani.

Tromp: Pečat na rad Tribunala

“Srpskoj strani bi se moglo izaći u susret – s tim što bi ostalo da nije bilo međunarodnog oružanog sukoba poslije 19. maja 1992. i što ne bi bilo dokazano da je Mladić bio u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa pojedincima iz Srbije, Miloševićem, Šešeljem, Arkanom, Stanišićem i Simatovićem”, izjavila je Tromp.

A treći scenario?

“Treći scenario – ima mogućnost da se Mladić osolobodi, mada mislim da nema naznaka za to – a to bi izazvalo tektonske promjene. To sebi Tribunal ne smije i ne može dopustiti. Ove presude, uključujući onu Stanišiću i Simatoviću, će ostaviti pečat na to kako je Tribunal radio za pravdu koja se očekivala”, pojasnila je.

Novinar Guardiana Julian Borger za N1 izjavio je kako nas sljedeće sedmice “čekaju neprijatna iznenađenja” kada će biti donesena konačna presuda u slučaju Ratka Mladića.

Borger kaže kako je otkrio da je predsjedavajuća Sudskog vijeća u slučaju Mladić, sutkinja Prisca Matimba Nyambe, ranije imala izdvojeno mišljenje u slučaju Tolimir.

“Sve što Borger kaže je od velike važnosti”

Po njoj je general Zdravko Tolimir osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici trebao biti oslobođen po svim tačkama optužnice. Tvrdila je također kako ubistava u Srebrenici nisu bila udruženi zločinački poduhvat. Već teorija zavjere o počinjenom genocidu.

“Sve što on kaže ima važnost. Ta priča o sutkinji dolazi iz bosanskih izvora, to nije otkrivanje – on je odgovarao na pitanja koja su novinari postavljali. Tolimir je osuđen na doživotni zatvor, presuđeno mu je za genocid u Srebrenici, a spominje se i Žepa. Bez obzira šta je ona rekla – presuda Tolimiru je od velike važnosti”, izjavila je Tromp za N1.

“Odluke sudija se donose većinskim glasanjem. U žalbenom postupku imate pet sudija. Ne vjerujem da će bilo koji sudija ovako interpretirati fakte i slike. To njeno viđenje stvarnosti je sasvim drugačije od nas koji posmatramo istu scenu”, nastavila je Tromp.

Postoji ipak bojazan među žrtvama, ona se upotrebljava na manipulativan način, ističe gošća N1.

Da li je to i jedan vid spina?

Tromp se nada presudi za genocid u Prijedoru

“Apsolutno. Borger je lijepo odgovarao na pitanja o tome, sve što je rekao – stoji. Da li će to dovesti do oslobađajuće presude – ne vjerujem. Određeni sloj u bosanskom društvu kondnicionira da prihvati nepromijenjenu presudu u slučaju Mladića. Zašto mi osjećamo strah i anksionznost kod žrtava, jer je povijest Tribunala takva, da je bilo oslobađaujćih presuda. Svaki laik zna da ne mogu biti pravedne. Presuda Momčilu Perišiću, koji je bio nadređeni Mladiću. Oslobođen je, to je bilo nepojmljivo”, podsjetila je Nevenka Tromp.

U tom slučaju Tribunal je pokazao da je podložan pritiscima iz vana, ali bez obzira na sve, ističe, važno je da se izrekne pravosnažna presuda Ratku Mladiću.

“Da je on bio taj koji je izvršavao genocidne zločine u Srebrenici, i nadam se da će biti utvrđen i da se taj proces desio od 1992. godine”, zaključila je Nevenka Tromp.

Uskoro donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare