Snažno nevrijeme dolazi na sjever BiH, u narednim satima sklonite se na sigurno

Vijesti 05. aug 202109:08 > 06. aug 2021 11:14 0 komentara

Tea Blažević, meteorologinja, u emisiji N1 prognozirala je da će u narednim satima sjever i sjeveroistok BiH zahvatiti lokalni pljuskovi, ali i moguće ekstremnije promjene vremena koje će se inače u našoj zemlji, prema procjenama, zadržati do vikenda. Govorila je i o ostalim temama iz oblasti meteorologije.

Blažević je istakla da je trenutno na snazi promjena vremena pa tako i na prostorima Bosne i Hercegovine, premješta se fronta koja će u narednim satima sa sobom povući hladniji zrak što znači da će doći do pada temperatura.

“Sve je to trenutno u toku i imamo dosta nestabilnosti koje se sa zapada Bosne i Hercegovine preko centralne Bosne premještaju narednih sati ka sjeveroistoku. Sjever i sjeveroistok Bosne je dosta kritičan narednih sati kada govorimo o lokalno izraženijim pljuskovima koje može pratiti grmljavina. Dosta slično kao i tokom one protekle promjene vremena kada je područje Bihaća isto tako poharao dosta intenzivan vjetar. Tako bih upozorila stanovnike sjevernih i sjeveroistočnih dijelova Bosne da u narednim satima može biti izraženijih pljuskova lokalno obilnijih sa grmljavinom. Može na trenutke biti i snažnih naleta vjetra te pojave grada. Najbolje je narednih nekoliko sati boraviti na sigurnom i kloniti se šatora te biti negdje na otvorenom”, pojasnila je Blažević.

Bit će još toplotnih valova

Tea Blažević (N1)

Dodala je da je ovo jedna zaista intenzivna, ali dosta kratka promjena vremena.

“Još sutra može biti povremenih pljuskova na prostoru Bosne i Hercegovine, no čini se da bi se već u danima vikenda situacija mogla stabilizovati i da ćemo ponovo imati toplije, ljetne prilike, slične onima koje smo imali dosad. Još ćemo malo pričekati za jasniju sliku vremena da li ćemo ući u peti po redu toplotni val, ali u svakom slučaju nakon ove kratke promjene vremena, vrućina se ponovo vraća”, dodala je.

Istakla je i to da je teško prognozirati koliko će još biti toplotnih valova u nastavku ljeta, ali je naglasila da će oni usljed toplije klime oni biti sve žešći i sve duže trajati.

“To ima velike posljedice po ljude. Vidjeli smo također na prostoru sjeverozapada SAD-a da je bilo i žrtava toplotnih valova jer oni postaju sve smrtonosniji i izazivaju veliki toplotni stres ljudi, životinja i biljaka što može utjecati na poljoprivredu, kvalitetu zraka i imat će velike socioekonomske posljedice i to je sve nešto sa čime ćemo se morati u budućnosti suočavati i prilagođavati klimatskim promjenama te samim time i polako početi mijenjati infrastrukturu”, naglasila je Blažević.

Požari postaju aktivniji

Komentarisala je i trenutnu aktivnost više požara u Evropi, među kojima su i oni u Hrvatskoj te i na području Bosne i Hercegovine.

“Vatrogasci u Hrvatskoj su uglavnom uspjeli ugasiti taj požar kod Trogira i to je bila posljedica velike suše i toplotnog vala. I dalje je velika opasnost od šumskih požara na području Hercegovine i u sve toplijoj klimi ti požari će biti samo razorniji i destruktivniji. To je nešto sa čime ćemo se morati također suočavati, a požari u Turskoj i Grčkoj su daleko rašireniji i oni spadaju u one koji se više i ne mogu gasiti već se radi na evakuaciji stanovništva. Kod nas se i dalje praktikuje to gašenje, ali ukoliko oni u budućnosti budu razorniji onda ćemo se morati prilagođavati toj evakuaciji stanovništva”, ispričala je meteorologinja.

Govoreći o nastavku ljetne sezone istakla je da se može očekivati još toplotnih valova.

“Imali smo velika temperaturna odstupanja za august tako da sigurno možemo očekivati da ćemo dočekati i taj peti toplotni val. Znamo da i vrijeme u septembru može nalikovati ljetu iako ulazimo klimatološki u jesen. Međutim, bitno je da će biti još toplotnih valova i da ćemo se nažalost još morati suočavati s požarima i želim reći da se stanovništvo i lokalno i turisti moraju edukovati kako bi se što bolje izborili s promjenama vremena. Apelovala bih na ljude da slušaju meteorologe kada ih upozoravamo”, poručila je Blažević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!