New York Times: Stotine migranata smrzava se u BiH

Vijesti 02. jan 202120:02 5 komentara
Screenshot

Sudbina migranata koji su ostali u napuštenom kampu Lipa predstavlja najnoviji primjer poteškoća koje BiH ima u pružanju "osnovne pomoći onima koji se nadaju da će doći do Evropske unije" dok se sami migranti suočavaju sa rastućom neprijateljskom nastrojenošću od strane lokalnog stanovništva, navodi američki New York Times.

Ugledni list je objavio sveobuhvatan članak u kojem objašnjava šta se sve dogodilo sa migrantima u kampu Lipa u proteklom periodu, ali i kakva je situacija vezano za migrantsku krizu u zemlji sveukupno.

U tekstu je također objavljen snimak koji je sačinila novinarka N1, Ika Ferrer Gotić, dok je izvještavala sa mjesta događaja.

Stotine migranata koji su ostavljeni u napuštenom kampu u Bosni i Hercegovini proveli su novogodišnju noć na smrzavajućim temperaturama, piše NYT, te dodaje da su migranti “suočeni sa povećanim animozitetom stanovnika na bosanskoj strani granice, a sa druge strane sa zlostavljanjem hrvatske policije.”

“Kako su zemlje poput Turske, Grčke i Mađarske otežale migrantima i izbjeglicama dolazak do bogatijih država Evropske unije, BiH je tokom posljednjih godina postala središnje mjesto za prolazak onima koji se probijaju na kontinent. Balkanska država nije dio Evropske unije, ali dijeli više od dvije trećine svojih granica s Hrvatskom, koja je članica”, navodi New York Times.

Također navodi da su brojne organizacije za ljudska prava i mještani prijavili “brojne slučajeve zlostavljanja od strane hrvatske policije”.

“Desetine migranata, stanovnika, ljekara i humanitarnih radnika s kojima je ove godine razgovarao The New York Times su rekli da su migranti deportirani bez odgovarajućeg postupka”, navodi list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare