Nezapamćene gužve u Makarskoj: Donosimo cijene, neke bi vas mogle iznenaditi

Vijesti 27. jul 202210:15 > 10:25 4 komentara
N1

Cijene su porasle, ali zainteresovanost turista, čini se, uopšte nije opala. Posjetili smo Makarsku, jedno od omiljenih ljetovališta bh. građana u Dalmaciji, iz koje vam prenosimo dojmove i donosimo aktuelne cijene.

“Turistička sezona u Hrvatskoj već je na vrhuncu”, izvijestila je ovako pred prethodni vikend sa primorja reporterka N1 Vesela Šegvić.

I zaista, slike sa obala Makarske rivijere tokom subote i nedjelje nisu odavale dojam da živimo u periodu rekordne inflacije, porasta zaraženih koronavirusom i izražene opasnosti od toplotnih udara.

U gužvi u jednom od njihovih omiljenih ljetovališta, proteklog vikenda nije falilo ni bh. državljana.

“Ovo je mravinjak, nezapamćeno”, komentar je bh. građanke koja u Makarskoj odmara nekoliko dana.

N1
N1
N1
N1
ILUSTRACIJA / N1
N1
N1

Za ugodno izležavanje na plaži ili “mravinjaku”, kako je situaciju opisala ova turistkinja iz Tuzle, jedna osoba dnevno će izdvojiti 50 kuna (13 KM),  koliko otprilike na svim mjestima duž obale ovog gradića koštaju ležaljke.

Ista cijena je i na plaži, čija stroga pravila podsjećaju na ona koja su nedavno izazvala pravu raspravu u javnosti.

N1

Cijene pojedinih pića bi vas mogle iznenaditi

Osvježenje od visokih temperatura u barovima i restoranima uz obalu će turiste, sasvim očekivano, koštati nešto više od onih u centru grada.

Tako će za kafu sa pogledom na more biti potrebno izdvojiti u prosjeku od 12 do 14 kuna (oko 3 KM) što nije velika razlika u odnosu na prethodne godine. Ipak, cijene drugih pića itekako mogu iznenaditi, pa će vam tako u jednom od popularnih barova na plaži za Coca Colu trebati 36 kuna (što je skoro 10 KM), za limunadu 29 kuna (oko 8 KM), a za Red Bull slično toliko, 28 kuna.

Ne tako davno cijene sladoleda u ovom primorskom gradiću nisu se mnogo razlikovale u odnosu na cijene ove poslastice na ulicama Sarajeva. Sada to više nije tako, pa ćete za osvježenje ove vrste izdvajati 12 kuna (što je slučaj na skoro svim prodajnim mjestima) – a što trenutno iznosi više od 3 KM.

Određeni porast cijena primjetan je i u ostatku ponude sa jelovnika uz obalu. U dnevnoj ponudi nekolicine barova u koje smo zavirili, pizza i spaghetti bolognese koštaju 50 kuna (što je nešto više od 13 KM), a pileća salata i pileći sendvič 52 kune (13 KM).

Zabava i prijevoz

Punog stomaka lakše je nastaviti sa zabavom, a iz Makarske se lako zaputiti i na zanimljivu Biokovo Skywalk turu, za koju reklame pršte na sve strane. Nude se različite vrste prevoza, a za ulaznicu u park trebat će vam 60 kuna (15 KM).

Ukoliko se pak odlučite ostati uz vodu i eventualno odmoriti na uvijek popularnim pedalinama – za sat vremena korištenja bit će vam potrebno 100 kuna (26 KM), a za pola sata 70 kuna (18 KM).

Nešto ranije smo pisali i o cijenama prijevoza iz BiH do Makarske. Prema računici vozača iz BiH, ako vozite automobil koji u prosjeku troši sedam litara na 100 kilometara, onda ćete po sadašnjim cijenama benzinskih pumpi od, primjerice Banjaluke do primorja, potrošiti 62 eura u oba smjera.

Privrženost bh. turista ovom dijelu obale ogleda se i u statistici

Da bh. građani ne odustaju od odmora u ovom dijelu susjedne zemlje pokazuje i statistika.

Tako su bh. građani u Makarskoj od početka ove godine do 15. jula ostvarili 71,856 noćenja, što je više u odnosu na godinu pred izbijanje pandemije koronavirusa. Turisti iz Bosne i Hercegovine, nakon onih iz Poljske i Njemačke, najzastupljeniji su u ovom dijelu primorja.

Interes je, s druge strane, prema svemu sudeći, itekako opao za crnogorsko primorje. O tome koliko vam je novca potrebno za jedan ‘običan’ dan u Crnoj Gori, pisali smo ranije, a cijene možete uporediti klikom na OVAJ LINK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare