Nezavisni blok: Non paper je poziv na novi rat, EU i SAD moraju hitno reagovati

Vijesti 15. apr 202110:23 1 komentar
N1

Predsjedništvo Nezavisnog bloka je danas na svojoj vanrednoj sjednici najoštrije osudilo i odbacilo aktivnosti sa “non paperom” koji poziva na nove podjele i prekrajanje granica u našem regionu, te pozvalo Evropske institucije i institucije Republike Slovenije da se hitno očituju o ovom otvorenom pozivu na rat.

“Ko god razmišlja i predlaže podjelu Bosne i Hercegovine, taj priziva novi rat. Ne može biti prekrajanja granica bez rata, na to nas uči historija na ovim prostorima, i umjesto da se u Bosni i Hercegovini i za Bosnu i Hercegovinu prizivaju evropske ideje i vrijednosti, nacionalisti iz Slovenije vraćaju nas u mrak velikosrpske i velikohrvatske prošlosti”, poručili su iz Nezavisnog bloka.

“Mi vjerujemo da je budućnost naše zemlje u NATO-u i EU, a oni koji prizivaju podjele i rat, što bi naš narod rekao – u kući mu bio. Ovakve poruke od nacionalista iz zemalja EU su dodatni signal i američkoj administraciji da zaštiti mir i stabilnost na ovim prostorima. Ovaj ‘non paper’ je šokantan i priznaje genocid i najveće ratne zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata kao politički cilj i to je civilizacijska i demokratska sramota”, izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je dokument koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, a koji je odaslan na adrese evropskih zvaničnika.

Prema tom dokumentu, došlo bi do ujedinjenja RS i Srbije kao i pojedinih kantona u Bosni i Hercegovini i Hrvatske.

Kako navodi isti izvor, radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis.

Kada je BiH u pitanju, predlaže se ujedinjenje većeg dijela entiteta Republika Srpska sa teritorijem Srbije, što bi riješilo nacionalno pitanje Srba, a u slučaju ovog scenarija, ističe se, Srbija bi bila voljna složiti se s ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Hrvatsko pitanje bi bilo riješeno pripajanjem bh. kantona s hrvatskom većinom Hrvatskoj ili tako što bi se većinskim hrvatskim dijelovima BiH dao specijalni status, gdje bi kao model poslužila pokrajina Južni Tirol.

“Bošnjaci bi tako dobili državu koja funkcionira neovisno i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Referendumom bi građani izabrali između budućnosti u EU ili izvan nje. Za sada, uvjerljiva većina Bošnjaka podržava EU perspektivu, ali u slučaju nastavka haosa i rastućeg utjecaja Turske i radikalnog Islama, situacija se može drastično promijeniti tokom narednih deset godina,” dodaje dokument.

Prema navodima iz dokumenta, neki od koraka prema ostvarenju ovih ciljeva već su pokrenuti, a oni uključuju provjeru mogućnosti sprovođenja ovakvog plana s lokalnim i međunarodnim faktorima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare