“Ni jedna vlast na svijetu se na ovaj način ne odnosi prema svom stanovništvu”

Vijesti 26. feb 202119:15 > 20:37 1 komentar

Svi čekaju usvajanje izmjena dva važna državna zakona na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, 2. ožujka. O izmjenama Zakona o javnim nabavama i lijekovima, kako bi se olakšala kupovina cjepiva, govori se dugo. No, tek su uslijedili prvi potezi u državnom parlamentu. A od jučer je u svojevrsnu ofenzivu krenula i Vlada Federacije.

Konkretizuju se prvi obrisi poteza nakon hitne sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Vlada FBiH je pozvala sve domaće kompanije koje se bave proizvodnjom, prodajom i distribucijom farmaceutskih proizvoda da se uključe u proces nabavke vakcine, odnosno da u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH razmotre mogućnosti uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH”, istaknuli su iz GFX Vlade Federacije BiH.

Ovo su i čekale pojedine veledrogerije, poput Sarajevofarma – iz kojeg za N1 navode da su blizu dogovora s AstraZenecom za kupovinu vakcina za Federaciju BiH. Očekuju da će u narednim danima imati konačnu potvrdu količina i roka isporuke. Sve ovo zavisi od zasjedanja državnog Doma naroda. Hitna sjednica zakazana je za utorak. Nakon što je Predstavnički dom hitno usvojio dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima otklonjena je prva barijera za direktne pregovore sa proizvođačima. Predlagači iz Kluba SDA smatraju da se sve moralo završiti i ranije na inicijativu Savjeta ministara BiH, odnosno Minitarstva civilnih poslova.

“Pandemija je nešto što nije viđeno na ovim prostorima i moralo se hitno reagovati kada je u pitanju izmjena zakonske regulative. Neke države tome su odmah pristupile. Mi na određen način malo i kasnimo, ali sa ovim izmjenama zakona mislim da će biti olakšana nabavka vakcina”, kazao je Adil Osmanović, šef Kuba poslanika SDA u Parlamentu BiH.

Delegat u Domu naroda PS BiH Zlatko Miletić glasaće za hitne izmjene. No, nije mu jasno zašto su u januaru, a potom i u februaru odbijeni njegovi – slični prijedlozi.

“Zašto se to juče usvaja odmah, iako naravno i treba, ali zašto nije usvojeno u januaru ili ranije? Očigledno je presudio pritisak javnosti, stanovništva, pa i medija. Bez obzira koji je motiv ja ću sa zadovoljstvom ću glasati o tim amandmanima ako oni budu dobri – samo da bismo došli u priliku da se proces pokrene. Kada vidite građane BiH u oba entiteta i distriktu Brčko – očajni su. Sramota je da naši građani idu u susjedne zemlje da se vakcinišu, da mi pokazujemo toliko nesposobnosti i nekompetencije. To je zabrinjavajuće. Ja nisam čuo ni za jednu zemlju i vlast u svijetu da se na ovakav način odnosi prema svom stanovništvu”, rekao je Miletić.

Republika Srpska nije čekala COVAX, krenuli su u samostalnu nabavku. Svojevrsne izjave da Federacija BiH nije – zbog ranije afere sa respiratorima doimaju se još čudnije kada jedan premijer nudi veletrgovce drugima.

“To je ponuđeno i ranije, a ponuđeno je i danas. Pokazana je spremnost i od gospodina Džaferovića i gospodina Novalića da Krajina group bude veletrgovac za uvoz i kineske i ruske vakcine za čitav prostor Bosne i Hercegovine”, kazao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Predstavnički dom državnog Parlamenta usvojio je i zaključak kojim od direktora Agencije za lijekove BiH traži da u slučajevima vanrednog stanja, konkretno epidemije, može odobriti stavljanje lijeka, odnosno vakcine u promet – i prije utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare