Ni na oproštaju delegati nisu pokušali olakšati život građanima u BiH

Vijesti 04. okt 202219:06 1 komentar

Nakon izbora u Bosni i Hercegovini, prvi potez koji se mogao napraviti kako bi se obradovali građani, jeste da se ukinu akcize i PDV na životne namirnice. Međutim, hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH je otkazana. Nije bilo kvoruma, delegati iz Kluba Srba nisu došli, iz Kluba Hrvata došao samo jedan. Poruka iz Kluba Srba je, prekršen je poslovnik. Opozicija poručila građanima, birali ste ih, ovako će vam biti naredne četiri godine.

“Nisu se stekli uslovi za održavanje sjednice, nemamo kvorum. Prema tome, otkazujem sjednicu”, ovako je Bakir Izetbegović, inače aktuelni prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH završio današnji rad, a očekivanja građana da će im u ovoj ekonomskoj krizi biti barem malo lakše, otišla su niz vodu.

Osim stiska ruke poraženog i pobjednika izbora za člana Predsjedništva BiH, ništa se nije dogodilo. Za one koji nisu došli, prekršen je Poslovnik, jer predsjedavajući Nikola Špirić kaže, još je među nama.

“Da je ovo redovna sjednica onda bi je zakazao predsjedavajući jer sam ja još živ i zdrav i ne bježim da zakažem sjednicu. Evo ja u svakom slučaju jedan Kolegij i jedan zajednički, da vidimo da li je poslije objavljivanja rezultata svrsishodno da Zakone donose domovi kojima je istekao mandat”, kazao je Špirić.

No, sam Izetbegović je mišljenja da su Izmjene Zakona o akcizama i PDV-u mogle danas biti rješene i sa njim kao prividno predsjedavajućim, a kada će, još je neizvjesnije.

“Mislim da su eskivirali namjerno i da će nastaviti eskivirati, da vam pravo kažem. Tako da što se tiče PDV-a to pomalo i gubi smisao, jer… Zašto nešto uvoditi na mjesec dana, je li? Ali evo da ne nagađam, da ne špekulišem, vidjet ćemo. Pokušat ćemo ponovo”, kazao je Izetbegović.

Glasali ste za njih, sada ih gledajte šta će da rade, poručuju u opoziciji. Zlatko Miletić, jedini prisutan iz Kluba Hrvata, mišljenja je da je danas vlast još jednom pokazala šta misli o svojim građanima.

“Oni i dalje misle, kada to kažem, mislim na ove nacionalne stranke, da ne trebaju odgovoriti na zahtjeve građana u smislu da se više brinu o njihovoj egzistenciji. Građani se ne trebaju ljutiti, mi trebamo prihvatiti kao realnost da je preko pola miliona ljudi glasalo za njih u ovoj zemlji. Prema tome, građani su im dali na određeni način signal, da je to što oni rade i kako se ponašaju ok”, kazao je Miletić.

Imali su, kažu, želju da u aktuelnom sazivu državnog parlamenta ove godine ukinu akcize na gorivo i PDV na životne namirnice, pa su u martu 2022. usvojili tekst Izmjena zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kada je u pitanju ukidanje akciza.

Međutim, skoro pola godine kasnije usvojen je tekst Izmjena zakona u Domu naroda. S obzirom na to da su u pitanju bili različiti tekstovi zakona, moralo je sve da ide na usaglašavanje, pa je zajednička komisija usaglasila tekstove u septembru. Iako je postojao prostor da se održi sjednica i u septembru, to se dogodilo danas. Ipak, ta današnja sjednica, kako je već rečeno, otkazana je na kraju.

Današnje neodržavanje sjednice danas posebno boli ukoliko se uzmu u obzir podaci da su u jeku inflacije, prihodi od indirektnih poreza još veći, a taj novac nikada ne završi u džepu najugroženijih. Već su do oktobra dostigli sedam milijardi i 350 miliona KM i veći su za skoro milijardu i 200 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Samo u septembru 2022. godine prikupljeno je 913 miliona KM indirektnih poreza što je za 121 milion KM više u odnosu na septembar 2021. godine”, kazali su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Dakle, novca ima, ali džepovi građana i dalje su prazni.

Očigledno da i delegatima i poslanicima u aktuelnom sazivu u Parlamentarnoj skupštini BiH stepenice predstavljaju ogromnu planinu koju će teško prekoračiti, s obzirom na to da ni da nakon četiri godine, nisu barem za oproštaj od građana BiH, odnosno, ovog saziva, donijeli važne zakone, Zakone o akcizama i PDV-u, kako bi im olakšali život u teškom ekonomskom vremenu. Zato će oni koji su dobili mandat, morati da se uhvate u koštac s istim pa olakšati život građana u ovoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare