“Ni Staljin ni Tito nisu nikada uradili to što je Vučić Republici Srpskoj”

Vijesti 09. jan 202321:02 3 komentara
Aleksandar Vučić i njegov sin Danilo (Instagram)

U svjetskoj historiji je nezabilježeno da je predsjednik jedne države poslao svog sina u drugu državu na ceremoniju kao što je učinio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, poslavši svog sina na obilježavanje Dana Republike Srpske, saglasni su sagovornici srbijanskog lista Danas.

Komentarišući činjenicu da se danas na ceremoniji obilježavanja neustavnog datuma, 9. januara kao Dana RS, umjesto Vučića na proslavi pojavio njegov sin Danilo, spoljno politički analitičar Boško Jakšić kaže da tako nešto nisu nikada uradili čak ni Staljin ni Tito.

Kao emisari se šalju poznate, javne ličnosti, a ne „problematična“ djeca

“Zaista za takve primjere ne znam. Ima raznih primjera u smislu toga da se koriste, odnosno da se kao emisari šalju neke značajne i poznate ličnosti. Imate glumicu Angelinu Jolie u Ujedinjenim nacijama, pa UNESCO često koristi ambasadore u svjetu poznatih imena. Relativno skoro je, recimo, unuk Roberta Kennedyja imenovan za specijalnog američkog predstavnika za Sjevernu Irsku. Ali, to su sve primjeri koji su van familije. To je korištenje slave nekog imena koje onda treba da pomogne nekom poslu”, kaže Boško Jakšić.

Prema riječima sociologinje Vesne Pešić, nije uobičajena praksa koju je primijenio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poslavši sina Danila kao dio državne delegacije na proslavu Dana Republike Srpske.

Danilova prijateljstva sa kriminalcima

“Danilo Vučić nema ugled dobrog mladića. S obzirom na prijateljovanje sa krimi navijačima, sa kojima se slikao pa je samim tim sa takvim činjenicama i šira javnost upoznata. Problem je u tome što Vučiću ne smetaju takve njegove aktivnosti i ne baš dobar ugled u javnosti, jer je i sam imao sličnu mladost. Ali, čak i da mu je sin uzoran mlad čovjek, dobro školovan, obrazovan i vrijedan, nema nikakvog smisla da ga vodi ili šalje na zvanične službene proslave na koje se službeno poziva njegov otac predsjednik”, smatra sagovornica Danasa.

Boško Jakšić naglašava da takva praksa nije postojala ni u zemljama realnog socijalizma.

“Jedno je kada neko vodi svoje dijete na put. Ali, bez ikakve zvanične funkcije da se pošalje… Sad se ja pitam da li Danilo kao specijalni emisar putuje sa diplomatskim pasošem? Jer, emisari te vrste, uvijek imaju diplomatski pasoš. Diplomatski pasoš se ne stiče samo zato što ste nečiji sin. To nije nikakva kvalifikacija. Broz nije nikada radio takve, Staljin to nikada nije radio. Ovdje je samo falilo da se Ivica Dačić pojavio sa svojim sinom pa da se kompletira balkanska varijanta nepotizma. Čak je i uvredljivo, ako bismo se držali svih formalnosti diplomatskih, onda je to neka vrsta nipodaštavanja te ceremonije. U državnu delegaciju da stavite sina, pa to je preko svakog ega”, zaključuje Boško Jakšić.

Možda Vučić sina priprema za svog nasljednika?

Vesna Pešić, s druge strane, za Danas, izražava, kako kaže, najcrnje slutnje.

“Osim neukusa koji karakteriše obojicu i može sve da objasni, te slutnje se sastoje u tome da možda njega priprema za svoga nasljednika, pošto često priča o isticanju svog posljednjeg mandata. To nije mnogo vjerovatno, ali kada je Vučić u pitanju i to je moguće. Ili da ga, recimo, uključi u politiku i dodijeli mu neku značajnu funkciju”, kaže Vesna Pešić.

Ostaje još jedna pretpostavka, napominje ona, da Vučić pokušava da sina odvoji od lošeg društva pa ga vodi sa sobom ili šalje samog na ovakva dešavanja.

“Na kraju ko će ih znati, sve je moguće u propalom društvu kao što je Srbija”, zaključuje Vesna Pešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare