Nidžara Ahmetašević: U regionu jača ultradesna ideologija

Vijesti 22. mar 202121:16 0 komentara

Mediji, prema mišljenju novinarke Nidžare Ahmetašević, nisu dovoljno posvetili pažnje informaciji da je u Bihaću svojevremeno jedan zvaničnik primio predstavnike njemačke političke partije AFD, koja je poznata kao ultradesničarska.

Ahmetašević kaže kako uopće nije jasno šta su oni tamo radili, osim da su razgovarali o migrantskoj situaciji u BiH, te se pita: Zašto? S kim su se oni još sastali? Šta im je cilj?

“Možemo vdijeti da te ultradesničarske mreže po cijelom regionu postoje od 2015. godine. Jako su prisutni na društvenim mrežama, regionalno su povezaniji od ljevičara, a njihove mreže se razvijaju. Čak neki ljudi koji su porijeklom iz BiH, oni su unutar partije AFD, i lobiraju za jačanje prisustva ovakve ideologije u Bosni i Hercegovini”, rekla je za N1 braniteljica ljudskih prava Nidžara Ahmetašević dodavši da je jedna osoba među njima imigrirala iz BiH u Njemačku iz Sarajeva, a druge iz Doboja.

Nerijetko u izjavama zvaničnika iz BiH moguće je, kako prenosi, čuti identične onima koje čujemo od ultradesničarskih krugova u Evropskoj uniji ili u SAD-a.

“Zapravo, kako to jedan analitičar zove, to je širenje ideje ‘trampizma’. Analizimo jezika možete vidjeti da te veze postoje, a ova posjeta koja je prošla uz minimalnu pažnju javnosti je dokaz za ono što vidim analizirajući diskurs”, rekla je Ahmetašević.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!