Nihad Čolpa: Zastupnici SDA i DF-a šire zapaljivu retoriku prema Zapadu

Vijesti 09. aug 202213:42 > 14:03 6 komentara
N1

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Nihad Čolpa medijima je uputio izjavu povodom, kako navodi, "zapaljive retorike protiv zapada visokih funkcionera DF i SDA". On pita da li izjave Zlatana Begić i Šemsudina Mehmedovića predstavljaju zvanične stavove njihovih stranaka.

Čolpa je komentarisao poruke Zlatana Begića (DF) i Šemsudina Mehmedovića (SDA). Poručuje da “s ovakvim vladajućim strukturama trebamo biti uveliko zabrinuti za ovu zemlju”.

“Nakon što sam pročitao izjavu jednog od vodećih ljudi Demokratske fronte i njenog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Zlatana Begića, mogu samo poručiti da s ovakvim vladajućim strukturama trebamo biti uveliko zabrinuti za ovu zemlju”, piše Nihad Čolpa, zastupnik u Parlamentu FBiH.

Poruke DF-ovog zastupnika opasne su po reputaciju BiH, kaže, zato što jedan od lidera DF-a, “stranke koja se navodno bori za vrijednosti liberalne demokratije u BiH, javno poručuje da su barbarizam, vjerska netolerancija/islamofobija, otvoreni savremeni rasizam duboko ukorijenjeni u zapadnom svijetu, upravo tamo gdje je liberalna demokratija na najvećem nivou”.

“Poštovani Zlatane Begiću, osjećate li odgovornost zbog izjava koje javno dajete u medije? Da li je ovo “ublažena” verzija stava Vašeg koalicionog partnera, Šemsudina Mehmedovića, iz Stranke demokratske akcije koji je rekao da Izrael podržava fašističke politike? Pitam se da li su ove izjave zvanični stavovi DF-a i SDA? Da li ste ikada čuli da albanski i kosovski političari muslimani koriste tako zapaljiv jezik prema zapadu kao što to vi radite? Je li ovo možda sad već previše čak i za jednog kadra DF, prve linije fronta Stranke demokratske akcije? Lažne patriote stranaka iz Sarajeva guraju iscrpljeni narod ispred sebe stvarajući velikorsrpski diskurs “Ceo svet je protiv nas”, a sve kako bi sakrili svoju nesposobnost i nerad”, naveo je Nihad Čolpa.

“Jedino objašnjenje za galamu Begića je da želi odbraniti ministricu Turković, koja nas je u svom mandatu, umjesto diplomatskim angažmanom, počastila hurmama iz Saudijske Arabije. Begić želi odbraniti svog šefa Željka Komšića koji je od Predsjedništva napravio besplatnu turističku agenciju za svoje klimoglavce. Dosta je! Ne u moje ime svađanje naše zemlje sa svim ekonomskim i nuklearnim silama svijeta! Narod više nikad neće plaćati cijenu vaših promašenih politika. Vodite diplomatiju, pa vam se neće dešavati ovakvi porazi! Ali, sad je kasno, vidjeli smo da niste sposobni”, zaključio je federalni zastupnik.

Poruke Begića i Mehmedovića

Naime, zastupnik u Parlamentu BiH, Zlatan Begić, ranije je poručio da ne može biti stvar diplomacije ono što je utvrđeno sudskim presudama – od onih kojima se utvrđuje genocid i UZP, do onih Evropskog suda kojima se utvrđuje teško kršenje ljudskih prava i postojeći aparthejd u BiH.

“Evidentno ignorisanje svega toga od strane zapadnih centara moći nije neuspjeh domaće diplomacije, nego je pokazatelj – diplomatski rečeno – elementarne nepristojnosti, a otvoreno govoreći – savremenog barbarizma zapadnog svijeta, vjerske netolerancije/islamofobije, politike aparthejda u BiH (još od prije Daytona pa onda po Daytonu), sve otvorenijeg savremenog rasizma na vjerskoj osnovi (sa srednjevjekovnim korijenima) i duplih standarda koji su, nažalost, duboko ukorijenjeni u zapadnom svijetu – što slučaj BiH zorno pokazuje. Sve to odavno nadilazi prosto licemjerstvo, ovo je znatno viši nivo poremećaja u sistemu vrijednosti”, objavio je Begić.
Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović je prethodno izjavio da “Izrael ima interes u satanizaciji islama i muslimana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare