Nihad Uk: Nije HDZ bolji od SDA, ali oni su neminovnost za formiranje vlasti

Vijesti 11. okt 202210:03 5 komentara

U Sarajevu će danas biti održan sastanak "jedanaestorke" koja je podržala Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsjedništva BiH. Tema sastanka je implementacija izbornih rezultata. "Ne želimo SDA kao koalicionog partnera", kaže za N1 generalni sekretar Naše stranke Nihada Uk.

CIK još nije utvrdio izborne rezultate, glasovi se prebrojavaju, a iz “Trojke” su vrlo oprezni u davanju izjava otkako su se izbori završili.

“Osnovni razlog je što ne znamo konačne rezultate. Još je par bitnih pozicija upitno i otvoreno i glupo je izlaziti sa saopštenjima. U Kantonu Sarajevo je upitna jedna ili dvije pozicije, pa u Federaciji BiH i na državnom nivou. Ima još upitnika i čekamo da CIK utvrdi rezultate. Vidite u RS šta se dešava i da će biti ponovljeno brojanje glasova. Dosta je upitnika i nema razloga da izlazimo u javnost”, kaže Uk.

Uk je pozdravio odluku CIK-a da ponovno prebroji glasove za predsjednika Republike Srpske.

“Ovaj saziv CIK je poprilično hrabar i pozdravljam donošenja ovakvih odluka. Niko se ovome nije nadao, ali je CIK naredio novo brojanje u glavnom centru za brojanje u Zetri, u Sarajevu”, rekao je.

Trojka ima samo vlast u Kantonu Sarajevu i izvjesno je da će je zadržati, sve ostalo je još neizvjesno.

“Trojka zajedno sa drugim strankama koje su podržale Bećirovića u kampanji može imati većinu i u Federaciji i na državnom nivou. Matematika kaže da može, ali HDZ je stranka koja će birati partnera na federalnom i državnom nivou. Imate 25 godina vlasti HDZ i SDA i prirodno se nameće da će nastaviti sa tim partnerom. Isti taj partner ih je iznevjerio sa ‘Mostarskom deklaracijom’. Ja bih volio da CIK utvrdi rezultate i onda vidjeti matematiku i vidjeti kako dalje. Danas će se na sastancima otvoriti ta pitanja koaliranja. Prvo će sastanak obaviti stranke ‘Trojke’ pa onda i ‘jedanaestorke'”, kaže Uk.

Naša stranka je ranije kazala da je SDA nepoželjan partner.

“Ostalo je neminovnost. Ne kažem da je HDZ bolji od SDA, ali su oni neminovan partner, jer se vlast ne može formirati bez njih.”, dodao je.

Visoki predstavnik Christian Schmit je nametnuo izmjenu Izbornog zakona u izbornoj noći. Neki kažu da ide na ruku Hrvatima u BiH, a Naša stranka još nije dala komentar na ovu odluku.

“Mi još studiramo njegove izmjene i za mene lično je to produbljivanje etničkih podjela u BiH. Meni je bio alarm da to nije dobro kada se to desilo u izbornoj noći. Žao mi je što nije bio hrabar da donese nešto što pogoduje građanskoj opciji, a ne nešto što pogoduje samo jednom narodu. Očekivao bih od gospodina Schmidta da se dotakao i Bosanaca i Hercegovaca. Kada je riječ o federalnoj vlasti, Ostali nemaju svoj klub i ne mogu predlagati nekoga za potpredsjednika i predsjednika FBiH”, mišljenja je Uk.

Dodao je da Njemačka ima mnogo veću etničku raznolikost nego BiH, ali ima zakon i zna se kako se biraju zastupnici koji su ravnopravni pred zakonom.

U očekivanju odluke: Šta će donijeti visoki predstavnik

“Želim da takav sistem uspostavi Schmidt. Ovo je korak unazad i produbljivanje etničkih podjela u BiH i dodatno usložnjavanje komplikovanog političkog sistema u BiH.”,  rekao je.

Za kraj je rekao da CIK mora donijeti pravilnik koji bi trebao da definiše kako se popunjava Dom naroda FBiH, ali se to još nije dogodilo.

“Vjerovatno čekaju potvrđivanje izbornih rezultata”, zaključio je Uk.

U međuvremenu, visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je nove odluke u vezi državne imovine koje će se odraziti i na RS. Mnogo je spekulacija šta će Schmidt donijeti. U međuvremenu ne stišavaju se reakcije na nametnute izmjene izbornog zakona u Federaciji. U SDA traže da Visoki predstavnik napokon ukine diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare