“Nije dovoljno zasaditi drvo za Dan zemlje, da bi se bavili pitanjem ekologije”

Vijesti 08. mar 202219:25 0 komentara

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojim se danas suočava cijelo čovječanstvo jer utiču na sve aspekte okoliša i ekonomije, te ugrožavaju održivi razvoj društva. Danas se o toj temi govorilo se na konferenciji: Klimatske promjene u BiH u kontekstu globalnih inicijativa i politika.

Na ulicama cvijeće ali i smeće. Problem otpada u BiH prisutan je već godinama.

Negativni katastrofalni efekti klimatskih promjena su vidljivi. Poplave, klizišta, zagađenje zraka, samo su neke od posljedica nemara građana ili pak politike?

“Klimatske promjene se dešavaju, one su tu, klimatske akcije ne mogu čekati, za to je neophodno poduzeti konkretne korake odmah sada, ukupne finansijske potrebe su jako velike. Međutim konkretne promjene su moguce i u okviru postojećih javnih finansijskih sredstava”, kazala je Steliana Nedera.

Inicijative i projekti postoje, a ulice i dalje prljave, rijeke zagađene, šume ugrožene. Sječa šuma jedan je od najvećih ekoloških problema u BiH. Iz godine u godinu smanjuje se proizvodnja kisika i rizikuju poplave. Ekstremne meteorološke promjene postaju svakodnevnica.

“Nije dovoljno zasaditi drvo za Dan zemlje, da bi se bavili pitanjem ekologije. Svakako ono o čemu u KS najviše moramo razgovarati, što je svakako federalna tema jeste upotreba gasa i plina u budućnosti jer smo se obavezali do 2050. da ćemo isključiti gas iz upotreba, a nama svakako treba taj gas kako bi drzali čisto i ekološki prihvatljivo grijanje u KS, a i FBiH je pokrenula projekat izgradnje južne interkonekcije, dakle novog gasovoda”, kazao je Irfan Čengić.

“Borba protiv klimatskih promjena je zajednička borba svih nas, ona nema boju politiku, ona se tiče svih sudionika i svih građana BiH”, kazao je Adnan Efendić.

N1

Sat vremena kasnije otpad u fokusu, ali u drugoj ulozi. Najmlađe Sarajlije imaju razvijenu svijest o očuvanju okoliša promovišući svjetske trendove suzbijanja gomilanja ambalažnog otpada kroz umjetnost.

“Želimo da taj otpad suzbijemo na samom izvoru, a mi to radimo kroz umjetnost. Sve naše konzerve, pvc flaše… mi smo napravili radionice sa djecom, koja su zdušno s nama uzela učešće u ovom bazaru, napravili smo ukrasne saksije u koje smo posadili naše sukulente”, kazala je Alma Hrasnica Dervišević, predsjednica udruženja Green Art.

“Djeca su uvijek zainteresovana, pogotovo kada imaju konkretan rezultat svog rada, kao što su u ovom projektu napravili neku novu vrijednost”, kazao je Meho Pirić, direktor Osnovne škole Vladislav Škarić.

Otpad ne mora striktno značiti nešto ružno, a da mašta nema granice, to su pokazali mališani. Da na mladima svijet ostaje, potvrđuju i mališani, od kojih o zrelosti i svijesti mogu učiti i puno stariji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!