“Nije gorivo poskupilo, samo vi nemate službeno vozilo” – šala koja to više nije

Vijesti 18. mar 202219:47 > 19. mar 2022 12:55 1 komentar

Nije gorivo poskupjelo, nego vi nemate službeno vozilo - šala je koju često vidimo ovih dana na društvenim mrežama. Samo što to i nije šala, jer javnosti više nije smiješno. Rast cijena ih, logično, brine više od toga što ne znaju ni što se dešava iza zatvorenih vrata na pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, jer na otvorenom prostoru je sve otvoreno. U neposrednoj blizini mjesta pregovora su građani, koji su nakon dugo vremena odlučili reći dosta. I ne žele ništa drugo reći. Dovoljno govori njihova odlučnost za odlazak.

Finalnom mahanju nadaju se oni koji žele biti stanovnici Njemačke – oni koji u redovima ispred Ambasade Njemačke u BiH čekaju na vizu, dok se u zgradi pored, ponovno, okupljaju politički predstavnici kako bi iza zatvorenih vrata pregovarali o izmjenama Izbornog zakona.

“Na rastancima se maše. To ljudi mašu njima. Mašu njihovoj etnodemokratiji. Bježe od etnodemokratije u BIH”, naglašava za N1 sociolog Esad Bajtal.

Za profesora Bajtala, cijena goriva i indolentnost vlasti prema još jednom u nizu problema, samo je kap u moru.

“Mi smo posljednji po kupovnoj moći u Evropi. Plaćamo te akcize koje oni neće da ukinu, a prije dan, dva, tri, neki od njih, primjerice Špirić, pa Dušanka Majkić prije nekoliko godina, uzeli su otpremninu po 30 hiljada KM, pa se vratili uzimati po 10, 20 hiljada mjesečno”, podsjeća Bajtal.

Oni troše naše pare za sve, pa i na prijevoz. Njihove prve kolege potvrđuju o kakvom stilu života se radi. Ipak, premijer Republike Srpske koji strahuje od kolapsa na pumpama tvrdi da je odgovoran predsjednik vlade.

“Za vikend, išao sam vlastitim vozilom za Beograd, nasuo sam goriva za 70 KM, cijena je bila 2,97, ako se ne varam. Premijer vodi računa”, izjavio je Radovan Višković.

Pa i to je ako je tačno, Višković je gorivo nasuo od građanskih para. Neke od njih koji su mu je osigurale, već sada može sresti samo ako ode u Njemačku. No sve je po zakonu. A kad već jeste, onda nešto drugo fali.

“Ovdje je problem u postavkama. Kako doći do zakona, kako razgovarati o tome? Kako donijeti pravi zakon?

Još je veći problem što mi u BiH imamo malo ili nimalo stručnjaka”, mišljenje je novinara Daria Novalića.

Naravno da nemamo. Jer mnogi su stručno otišli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare