Nije isključena ni pojava bosanskohercegovačkog soja COVID-19

Vijesti 02. feb 202119:24 3 komentara

Širenje novih sojeva korona virusa neophodno je spriječiti jer njihovom pojavom dodatno može usložiti epidemiološka situacija. Miješanjem više sojeva, može doći do novih mutacija, a u tom slučaju ne bi bilo isključeno ni stvaranje, nekog novog - bosanskohercegovačkog soja. S tim u vezi, Kanton Sarajevo poduzeo je prve korake. Pažnju će obratiti na briseve uzete od osoba koje dolaze sa kriznih područja - Velike Britanije, Brazila, Južnoafričke Republike, ali i na njihove kontakte.

Zbog najvećeg broja opremljenih laboratorija, očekivanja su da upravo u Kantonu Sarajevo prepozna eventualnu pojavu novih sojeva virusa korona. Jedna od mjera koju planiraju poduzeti je analiza uzoraka uzetih na granicama, a od osoba koja dolaze sa rizičnih teritorija.

“Druga strategija je da su to suspektni slučajevi oboljelih koji su bili u kontaktu sa osobama sa ovog područja”, ističe Lejla Pojskić, institut za genetičko inženjerstvo.

Bez povećanja broja oboljelih, sa uravnoteženim brojem pacijenata koji se liječe u klinikama, nema pokazatelja da je u BiH prisutan neki, opasniji soj virusa. Stručnjaci procjenjuju da je za očekivati pojavu tzv. britanskog soja.

“Teoretski da, ali praktično mi nemamo podataka. Pošto se bavimo “evidence based” medicinom, zasnovanom na dokazima, mi zaista nemamo nikakvih dokaza da u BiH ima, ali što ne znači da ne možemo imati taj oprez”, zaključuje Ednan Drljević, epidemiolog.

Da je oprez neophodan poručuje i hrvatski virusolog Ivan Đikić. Pojašnjavajući, na primjeru Hrvatske, Đikić kaže da će se tek narednih sedmica vidjeti da li je do sada virus stigao.

“Ono što je najveća opasnost sada je uvođenje svih tih sojeva na teritoriju jedne zemlje, i mješanje unutar populacije. To vam se danas događa u Americi. Zato je Amerika izrazito zabrinuta. Virusi se miješaju, može doći do evolucije i stvaranja potpuno novih sojeva”, kaže Đikić.

Za nadati se da to toga neće doći, no nije isključena ni pojava nekih bosanskohercegovačkog soja.

“To interesantno zvuči. u svakom slučaju, činjenica je da je evolucija virusa konstantna. Ovaj virus je manje sklon mutacijama nego virus influence, ali u svakom slučaju od početaka, od Wuhana, pa dalje mi smo imali nekoliko varijanti sojeva, odnosno onih sojeva koji su bili zabrinjavajući”, navodi Teufik Goletić, profesor na veterinarskom fakultetu.

U ovom trenutku evropom se širi britanski soj. Najbliže BiH zabilježen je u Srbiji. Ipak epidemiologe on ne brine, koliko onaj brazilski.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare