Nije sijala mržnju, nije htjela osvetu – Hajra Ćatić

Vijesti 11. nov 202120:49 > 12. nov 2021 08:10 0 komentara

Ukopana je Hajra Ćatić, majka iz Srebrenice, koja je svoj život posvetila traženju nestalih Srebreničana među kojima je i njen sin Nino. Prethodno je održana i komemoracija na kojoj su se nazočni od nje oprostili posljednji put.

Brojne teške trenutke u svom životu preživjela je Hajra Ćatić. Živjela je život pun boli, za kojeg, kako je govorila, lijeka nema. No nije sijala mržnju, nije htjela osvetu. Bila je tiha, ali snažna. Nije odustala – od potrage za sinom, i ostalim žrtvama, da se kazne zločinci, da za genocid u Srebrenici sazna cijeli svijet. A oni koji je oplakuju, poručuju – njenu borbu nastavljamo.

“Dosta je Hajra toga rekla, bez obzira što je bio taj njen veliki teret, i tuga je golema izgubiti muža i sina, i nastaviti dalje da se bori sa svim tim”, govori Nura Begović, predsjednica udruženja ‘Žene Srebrenice’.

“Prva je osnovala udruženje ‘Žene Srebrenice’, svakog 11. diže svoj glas, opominje čitav svijet šta se desilo 95. u Srebrenici. Njena borba koju ćemo mi majke nastaviti je velika”, rekla je Munira Subašić, iz ‘Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa’.

“Udruženje koje je ona vodila istaje predano njenim ideologijama i nakanama i da svi mi koji smo ostali iza Hajre, imamo uzor i primjer kako se dostojanstveno i tiho bori za pravdu koja još uvijek nije zadovoljena”, izjavio je Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice.

“One će ući u historiju kao neko ko je na sebi svojstven način upoznao čitav svijet o razmjerama genocida na ovom prostoru, možda i šire i jače nego bilo koje institucije koje su to zapravo trebale uraditi”, navodi Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

“Hatidža Mehmedović, Advija Šehomerović, Zumra Šehomerović, Sabaheta Fejzić, imamo Mušku, imamo Nuru”, navodi nam imena hrabrih žena Kada Hotić, iz ‘Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa’

Lista preminulih majki Srebrenice koje za života nisu podigle nišan ubijenim članovima porodice, svake godine je duža. Njihov bol dijele i one koje su ostatke, ili bar dijelove svojih najmilijih pronašle.

“Mog sina, rahmetli Fejzu, u Zvorničkoj kamenici, u sekundaroj grobnici, samo dvije kosti od nogu, ali šta ću, meni je neko olakšanje, za razliku od Hajre rahmetli, što nije našla ni kost”, govori srebrenička majka Fadila Fejzić.

Hajra Ćatić sada je među onim majkama Srebrenice, negdje oko 570 njih, koje su preminule, a nisu pronašle niti jednu kost svojih najmilijih, ubijenih u Srebrenici 95. godine. Ima i onih koje su među živima, a koje su poručile da će, iako je život teži od smrti, u Hajrinu čast, ali i u ime svih ostalih preminulih majki Srebrenice, nastaviti borbu za istinu i pravdu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!