“Nije slučajno da Opća bolnica bude izostavljena, iza toga stoji neka namjera”

Vijesti 08. feb 202209:26 > 09:47 2 komentara
N1

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je da se Opću bolnicu "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" izostavi iz Plana finansijske pomoći zdravstvenim ustanovama na području FBiH. Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo, kazao je za N1, da se nije moglo desiti da jedna jedina bolnica u FBiH bude izostavljena, te da su ubijeđeni da to nije slučajno i da iza toga stoji neka namjera.

“Kako znamo ti novci se raspodjeljuju da H komponenta određuje za svoje bolnice, koje su pod njenom kontrolom, a B komponenta određuje za bolnice koje su pod njenom kontrolom. Tako da nije problem ove bolnice, nego B komponente koja je određivala kome će se dati ta sredstva“, istaknuo je Drljević.

Pacijenti ispaštaju

Pojasnio je šta znači H i B komponenta.

“H komponenta odlučuje koje će bolnice koje su pod njihovom kontrolom, odnosno pod kontrolom HDZ-a u krajnjoj liniji, koliko će ići sredstava. Što se tiče drugih bolnica, to odlučuje o svemu, pa i o ovome, bošnjačka komponenta, a znamo ko odlučuje”, pojasnio je Drljević.

Istaknuo je da su rezigrirani što su učinili sve da izađu u susret građanima.

“To je bila politika, čak i preporuka i naredba našeg menadžmenta. Donekle smo uspjeli smo u tome i što se tiče liječenje covid i necovid pacijenata. Ne razumijemo šta smo pogriješili i zbog čega mi i naši pacijenti moramo ispaštati ovakve odluke“, kazao je Drljević.

“Ovisimo o politici”

Naglasio je da praktično nemaju slobodnog dana, te da su stalno pripravni i to im se većini ne plaća.

“Ne žalimo se na to, i htjeli smo da to okončamo do kraja. Prošli mjesec je bio 201 zdravstveni radnik koji je izbačen iz stroja, i ako uzmete i godišnje odmore i hronična bolovanja, to je jedna trećina koja je ispala iz stroja. Neko je morao da preuzme taj njihov posao, a to smo mi ovi koji smo ostali i ne koristimo godišnje odmore. Kao ljudi smo očekivali pohvale, a ispade na kraju da smo jedina bolnica koja ne zaslužuje i koja je kažnjena u cijeloj Federaciji BiH. To je totalni muk, mi razmišljamo šta da radimo ali trudit ćemo se da ovo podignemo na najviši nivo i da nas tretiraju onako kako zaslužujemo“, naglasio je Drljević.

“Federalna vlada preko Opće bolnice kažnjava građanke i građane Sarajeva”

Rekao je i da su veća bolnica od dobrog dijela kontonalnih bolnica.

“Imamo veći broj obima posla. Nas je trebalo tako tretirati, a  ne kao neku perifernu opću bolnicu. Trudimo se da se bavimo pravom medicinom, ali to je dosta skupo. Od tih donacija obnovili smo potpuno kisioničku mrežu. Prepoznati smo od svih ljudi. Da ima bar još neka bolnica koja je uz nas, to bi bilo dobro. S druge strane ovisimo o nečijom dobroj volji, da li da nas nagrade… Voljeli bismo da se ta procedura sa kantonalnom bolnicom završi i da i mi postanemo kantonalna bolnica, kao što je Kantonalna bolnica u Mostaru, jer mi smo jedini kanton koji nema kantonalnu bolnicu i da imamo obezbijeđena sredstva i da ne ovisimo o pretumbacijama i dnevnoj politici“, zaključio je Drljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare