“Trebaju vam četiri plate za kvadrat”: Mogu li ovakve cijene stanova opstati?

Vijesti 26. nov 202219:12 0 komentara
N1

Cijene kvadrata nekretnina sada dostižu vrtoglave iznose. Dilema onih koji do sada nisu riješili stambeno pitanje je da li se sada upuštati u tu avanturu ili čekati pad cijena? No, ako je suditi prema riječima struke, teško da će cijene ikada biti kao prije pandemije. No, barem se očekuje stagnacija.

Gradi se i prodaje se. Po rekordnim cijenama. Cijene i starogradnje rapidno rastu. Prosječna cijena po kvadratu je 2587 KM – veća za čak 41% u odnosu na prošlu godinu. Oni koji su kupili kvadrat za 2350 KM u novogradnji prije dvije godine sada bi za njega dali 3700 KM. Prije tri godine stan od 54 kvadrata u starogradnji na Čengić Vili mogao se kupiti za 95 hiljada. Sada već takvi stanovi koštaju preko 140 hiljada.

”Kada sad gledamo ove prosječne plate od 1000 maraka i stanove od 4000 KM za m2 to znači da vama trebaju četiri plate za jedan kvadrat, to znači da je priuštivost mnogo manja odnosno za 30%”, primjetio je finansijski eskpert za promet nekretnina Dino Osmanbegović.

Jasmina iz Sarajeva stambeno pitanje riješila je prije osam godina, stan od 70 kvadrata koji je tada kupila sada bi, prema procjeni, bio skuplji za 100 hiljada maraka. Rast cijena ocjenjuje nerealnim.

”Prosto se pitam kako će ljudi živjeti, nevjerovatno… ali ne možemo ništa učiniti…”, rekla nam je.

Mnogi se enormno zadužuju, a tu su i kupci iz dijaspore. Imućni pak kupuju stanove radi iznajmljivanja. I dalje je neizvjesno da li će cijene početi padati.

”Katastrofa… veliki je rast cijena postavlja se pitanje otkud ljudima pare pa ih toliko kupuju’‘, pitaju se neki građani pred kamerama N1.

”Te cijene ne mogu opstati, preskupo je trenutno”, konstatuju još neki od njih.

Da ovakve cijene ”ne mogu opstati” saglasni su i vještaci arhitektonske struke. Dobra vijest za one koji razmišljaju riješiti stambeno pitanje jeste već sada izvjesna stagnacija cijena.

”Precjenjuje se apsolutno. Ovaj balon koji je ovoliko narastao sljedeće godine počet će da se smanjuje. Mi nikada nećemo biti na nivou cijena od prije godinu ili tri četiri… ali će se ovo zaustaviti. Moj savjet je da oni koji žele kupiti još malo sačekaju jer su cijene apsolutno precijenjene”, istakla je sudska vještakinja arhitektonske struke Lamija Džomba.

Brojni građani iz Sarajeva zbog toga su kupovali stanove u Istočnom Sarajevu. No, i u ovom gradu cijene su mnogo veće nego prije godinu dana. Sada je i tamo primjetan novi trend.

Više detalja u priči Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!