Nikad više žena na najvišim pozicijama u državi

Vijesti 02. dec 202213:59 0 komentara
N1

Prvi put u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine građani su izabrali ženu, Željku Cvijanović sa čak 327.720 glasova. Trenutno je na poziciji predsjedavajuće.

Nakon konstituisanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, članica Naše stranke, zastupnica Mirjana Marinković Lepić, izabrana je za predsjedavajuću Doma, time je postala prva žena na toj poziciji u historiji ove zakonodavne institucije.Za dopredsjedavajuću izabrana je Edina Gabela iz Stranke za BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH objavio je kako za čelnu poziciju u Vijeću ministara BiH, predlaže Borjanu Krišto, što će također biti prvi put u historiji ove institucije.

Iako ne prvi put, na mjesto predsjedice Federacije, HDZ BiH planira predložiti Lidiju Bradaru. Žena je već jednom bila predsjednica, I tada iz redova HDZ-a, Borjana Krišto. Podsjetimo, aktuelna potpredsjednica FBiH je također žena Melika Mahmutbegović iz SDA.

I u rukovodstvo NSRS izabrana je Anja Ljubojević, za potpredsjednikaiz reda hrvatskog naroda, a na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a. Iako nije prvi put da je žena u rukovostvu Skupštine, kada je riječ o Republici Srpskoj, Željka Cvijanović je bila prva žena na čelu Vlade entiteta. Federacija još čeka premijerku.

FBiH još čeka premijerku i ovaj entitet kao i državni nivo još čekaju konstituisanje Doma naroda gdje postoji prostor da i tu žene budu dio rukovodstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!