Niko ne može potvrditi dolaze li vakcine sljedeće sedmice u BiH

Vijesti 10. feb 202119:58 > 21:51 0 komentara

Dok u Republici Srpskoj najavljuju početak vakcinisanja, u Federaciji Bosne i Hercegovine još se ne zna ni kada će se dostaviti prve vakcine. Mogle bi biti Pfizerove, ali ni u Federalnoj vladi , odnosno resornom ministarstvu, kao ni u Ministarstvu civilnih poslova BiH nisu mogli potvrditi da će vakcine stići u državu naredne sedmice.

Preko COVAX programa, 16.000 bi trebalo biti distribuirano u Federaciji BiH.

Program vakcinisanja postoji, samo još da se zna kada će i čime će da se vakcinišu prvi građani FBiH. Najprije medicinski radnici i korisnici gerontoloških centara, a nekada kasnije i ostali. U Ministarstvu zdravstva kažu da su uradili sve što je bilo do Vlade FBiH. Dat je novac, poslata je dokumentacija Ministarstvu civilnih poslova BiH.

“Bilo je predviđeno da će doći između perioda kada smo ispunili sve one formulare potrebne između 18. i 10. Nakon toga je rečeno do kraja mjeseca da bi trebalo stići 24.000 Pfizer vakcine. Mi se nadamo da će ono stići, mi smo napravili one pripreme na nivou entiteta”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdavstva FBiH.

U Ministarstvu civilnih poslova nemaju informacije o tome da stižu Pfizerove vakcine, sledeće sedmice. Savjet ministara tvrdi da je uradio sve što je do njih. Dobavljačima, direktnom nabavkom je naručeno 650.000 vakcina. Što zapadnjačkih, što onih sa istoka. Kada se tome dodaju i vakcine preko COVAX programa, BiH ima naručeno više od 2.000.000 doza. I tu nije kraj, biće i AstraZanece.

“Te vakcine, oko 200-250 hiljada ti vakcina će doći od druge polovine februara, do kraja februra. Mislim da BiH nije pogriješila, na način na koji se opredjelila da nabavlja vakcine kroz ovaj globalni sistem, jer ako pogledate sve druge zemlje koje su uspjele da riješe nabavku vakcine u većem obimu, neću da govorim o kojoj zemlji koja je već vakcinisala gotovo 1/3 stanovništva, ona je te vakcine na tržištu platila duplo skuplje od tržišne vrijednosti te vakcine”, ističe Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Što znači, da nadležni u našoj zemlji smatraju da igraju sporo, ali pametno. U isto vrijeme iz EU uvjeravaju da ne ograničavaju kompanije koje proizvode vakcinu, a poštuju ugovore sa EU, da isporučuju vakcine.

“Automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u neke zemlje, pa i zemlje Zapadnog Balkana, u naše susjedstvo, za humanitarne potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta COVAX-a. Evropa jeste uvijek spremna da pomogne, ali institiramo na fer raspodjeli“, poručuje Ursula Von der Layen.

Koja BiH još uvijek nije zahvatila. Gdje je onda odgovornost, u koga treba uprijeti prstom ? Naši nadležni kažu da su uradili sve što je do njih.

“Ja se ne osjećam odgovornim za ovaj sistem. Osjećam se, ne mogu reći prevarenim, ali sam iznenađen reakcijama prije svega proizvođača, koji su pokušali da vakcinu, za koju su rekli da je globalno vlasništvo i da ne treba služiti za bogaćenje pojedinih kompanija, da se tako odnose”, tvrdi Tegeltija.

Sputnik V, Pfizer, kineska ili AstraZaneca, neka druga, u BiH u ovom trenutku nije važno, ako ni jednu nemamo, kako bi krenuli u masovnu vakcinaciju, kako to radi, primjera radi, susjedna Srbija. Ista ta Srbija koja je već krenula sa revakcinacijom protiv COVID-19.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!