Niko se u Crnoj Gori ne može osjećati kao pobjednik

Vijesti 06. sep 202119:31 0 komentara

Situacija na terenu u Crnoj Gori se smirila. Nakon barikada, kamenica, paljevina i napada, uslijedile su analize. Akademska zajednica i nevladin sektor, kako iz Crne Gore tako i iz regije, strahuju kako bi se političke i vjerske podjele u narednom razdoblju mogle samo produbljavati. Pojedini, pak, smatraju kako ozbiljniji sukobi ne dolaze u obzir, jer je Crna Gora članica NATO saveza.

Niko se u Crnoj Gori ne može osjećati kao pobjednik. Dešavanja protekla tri dana, vratila su zemlju daleko unazad, kaže Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje. I svi su odgovorni. I vlast i opozicija, ali i vjerski službenici.

Retorika podsjeća na devedesete

“Jer ako vi dođete u priliku da niste uspjeli kroz dijalog da riješite tako osjetljiva, kontroverzna pitanja, nego ste sve prepustili terenu, sve ste prepustili nekim operativnim službama, što je u ovom slučaju policija, onda ste vi pokazali da ne znate da se nosite sa situacijom, mislim naravno na političare, koji su samo bacali tu loptu krivice u tuđe dvorište”, rekao je Uljarević.

Napetosti se nastavljaju. No, jedina sreća do sada je što nije bilo ljudskih žrtava, niti teže povrijeđenih, napominju crnogorski novinari.

“Retorika podsjeća na devedesete ali ja mislim da je situacija sada drugačija, Crna Gora je sada članica NATO-a, ne postoji neki rizik od nekog sukoba nasilnog između Srbije i Crne Gore, ali će se ovakvi odnosi nastaviti sve dok i Vučić i Đukanović imaju bilo kakav uticaj u svojim državama”, kazao je Mihailo Jovović, programski direktor Vijesti.

Dešavanja se pomno prate i u Bosni i Hercegovini. Univerzitetski profesor Šaćir Filandra kaže, sve što se dešavalo proteklih dana u Crnoj Gori, sa strane je djelovalo kao politički krajnje skandalozno, uznemirujuće, neprimjereno. Primjer urušvanja demokratskih instituta, dijaloga, dogovora, pomirenja.

“Podsjeća na neke periode krajem osamdesetih godina na one čuvene mitinge podrške Slobodanu Miloševiću i taj čitav vokabular, scenografija, organizacija, nešto kao deja vu zapravo prije 30 godina, ima mnogo elemenata, međutim ipak je danas drugačiji politički kontekst, drugačiji su akteri na međunarodnoj sceni, ja sam uvjeren da će se stvar vremenom smiriti, to vremenom znači da je potrebno možda i cijelo stoljeće da crnogorska država faktički formira svoju pravoslavnu crkvu. To što do sada to nije učinila ide na grijeh zapravo njenom bivšem šefu Mili Đukanoviću koji to pitanje nije razumio, odnosno stavljao ga je pod tepih”, istaknuo je Filandra.

Osude na Izetbegovića

Nemile scene iz Crne Gore, otvorile su prostor političarima iz regije za nove nemile rasprave. Nakon što je Bakir Izetbegović komentarišući situaciju na Cetinju izjavio da ono što radi Srpska pravoslavna crkva nikome nije donijelo ništa dobro, osude su počele pristizati sa svih strana.

“Ako postoji vjerska zajednica sa čije adrese se ovdje pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga. U BiH se najčešće dizala buka zbog stavova Islamske vjerske zajednice, a nikada stavova SPC. Jasno je i na čijoj adresi stanuje netolerancija“, naveo je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Bilo da su vlast ili opozicija u Republici Srpskoj, Izetbegovića su napali, a svesrdno pozdravili ustoličenje Joanikija. Prvog čovjeka SDA spomenuo je i predsjednik Aleksandar Vučić kazavši da je mislio kako se ovaj razumije u šerijatsko pravo, ali nije znao da se razumije i u pravoslavlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!