Nikola Špirić: Vidim sve manje prostora za dijalog, da se stvari pomaknu u BiH

Vijesti 10. feb 202117:49 3 komentara
N1

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) utiska je da nakon svake sjednice toga doma ima dosta negativne energije.

“Moj opći utisak je da je toliko negativne energije svaki put, na svakoj od sjednica. Vidim sve manje prostora da ljudi žele dijalog, da se stvari pomaknu u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Špirić u izjavi novinarima, nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Upitan za inicijativu delegatkinje Kluba Srba Dušanke Majkić (SNSD) kojom je zatražila analizu stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kazao je da je to urađeno iz najboljih namjera.

Dugo se, kaže, vode rasprave o tome da se sagleda stanje u Ministarstvu vanjskih poslova, diplomatsko-konzularnim predstavništima te zadiranju u nadležnosti drugih institucija iako se zna da je Predsjedništvo BiH zaduženo za vanjsku politiku.

“To je izazvalo nepotrebne rasprave jer tek očekujemo da se uradi analiza da bi se otvorila kvalitetna rasprava”, naglasio je.

Na novinarsko pitanje da li će biti povećane plate u državnim institucijama što je predviđeno ovogodišnjim budžetom bh. institucija, Špirić je kazao da je potrebno sačekati da taj dokument dođe pred delegate Doma naroda, a misli da neće doći do povećanja plata svima u državnim institucijama.

“Hoće li doći do neke diferencirane izmjene vidjet ćemo, ali to zahtijeva korjenitu izmjenu Zakona o platama i naknadama”, podvukao je Špirić.

Mišljenja je da postoje državni službenici, prije svih policajci, koji imaju niske plate te smatra da o tome treba razmišljati.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare