Nikšić: Dodik prešao liniju preko koje se ne može vratiti, evo šta će SDP raditi

Vijesti 18. okt 202114:25 1 komentar
N1 BiH

Danas je u Sarajevu održan sastanak predsjednika skupština gradova i općina u RS sa predsjednikom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), Nerminom Nikšićem. Kako je Nikšić naveo, dogovoreno je da podrže da se u federalni budžet uvrsti dva posto budžeta za povratnike u RS. Komentarisao je i aktuelne poteze člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, među kojima su i jutrošnja zbivanja u ovoj instituciji, rekavši da je "prešao liniju preko koje se ne može vratiti", te otkrivši šta će SDP raditi po pitanju njegovih istupa u posljednje vrijeme.

Kako je Nikšić rekao, na današnjem sastanku sa predsjednicima skupština gradova i općina u RS otvoreno je nekoliko tema.

“Kao jedan od ključnih klubova, dogovorili smo se da ćemo podržati u Federalnom parlamentu da se u federalni budžet uvrsti dva posto budžeta za povratnike u RS”, objasnio je.

Neizostavna tema je bila i operacionalizacija Pokreta za BiH i nastup na izborima 2022., naveo je predsjednik SDP BiH.

“Po tom pitanju smo imali priliku čuti apsolutnu podršku od ljudi koji su danas učestvovali na sastanku. Ako kažemo da imamo poziciju i opoziciju, ovo možemo smatrati kao neki treći blok, uslovno rečeno na izborima u RS, koji bi, ukoliko provedemo aktivnosti kako smo željeli, mogao imati odlučujuću ulogu i uticaj na to ko će 2022. biti vlast u RS”, rekao je Nikšić.

Nermin Nikšić sa predsjednicima skupština gradova i općina RS: N1 BiH

O Dodiku: Prešao liniju preko koje se ne može vratiti

Kako je rekao Nikšić, na sastanku je bilo nemoguće je zaobići i aktuelnu političku situaciju i “radikalizam  od strane Milorada Dodika.”

“Drago mi je da sam imao priliku čuti od predstavnika skupština općina i gradova kako ipak građani u RS ne podržavaju ovakav pristup i retoriku. Svakako, i povratnici i svi građani RS moraju biti zabrinuti jer je taj čovjek pogubio kompas i prešao liniju preko koje se ne može vratiti. Najporaznije je što je, da bi sačuvao svoju poziciju, spreman i na sukobe. Ovu priliku koristim da pozovem građane BiH da niko ne na sjeda na te priče i da niko od nas ne treba da zalaže ni sebe ni svoju djecu za bilo čije carstvo i funkciju”, naveo je Nermin Nikšić.

Iskoristio je priliku i da pojasni šta SDP planira da čini po pitanju aktuelnih dešavanja.

SDP će iskoristiti sve mogućnosti

“Mi kao SDP ćemo učiniti sve da iskoristimo svoja ustavna, zakonska, pa i političke mogućnosti intervencijom kod visokog predstavnika i ambasadora da pokrenemo određene procese i u Evropskom parlamentu. U narednom periodu razmišljamo da pozovemo i neke političke partije koje su članice liberalnih i narodnjačkih stranaka da tako probamo okupiti kompletan blok i uozbiljimo intervenciju prema njima i prema nastupu u Evropskom parlamentu”, dodajući da su jutrašnja zbivanja u Predsjedništvu BiH samo Dodikov pokušaj da izazove dodatne reakcije i radikalizaciju na bh. političkoj sceni.

“Njegove izjeve direktno narušavaju zakone, teritorijalni integritet i odnose u BiH i zaslužuju intervenciju pravosudnih institucija”, naveo je Nikšić.

Na pitanje da li su Dodikove najave poput onih o forimranju Oružanih snaga RS realno sporvodive, Nikšić navodi da ne vjeruje da jesu.

“Međutim, to također je jedna od stvari koja dolazi direktno pod udar Krivičnog zakona BiH i na što se mora reagirati. Uvjeren sam i Da je Dodik svjestan svog političkog kraja i da su ovo njegovi posljednji trzaji”, zaključio je predsjednik SDP BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare