Nikšić: Kad god je bila u prilici da bira između HDZ i države, SDA izabrala HDZ

Vijesti 02. feb 202220:53 > 22:26 0 komentara
N1

"Mi ozbiljno razgovaramo jedan značajan period i nema nikakvih značajnih pomaka. Ja im zahvaljujem što nisu bili izdajnici. Naravno da nas je bilo strah šta će se desiti. Historija nas uči, kada god je bila u prilici da bira između HDZ i države, SDA je izabrala HDZ", kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 Nermin Nikšić, lider SDP BiH.

SDA je isporučila HDZ-u Dom naroda, čime im je osigurala većinu u državnom parlamentu. Sada nas pozivaju kako da deblokiramo vlast u FBiH, a oni isporučili HDZ-u Federaciju. Bilo nas je strah zbog iskustva kojeg imamo s Mostarom? Oni su to potpisali. Mi smo rekli da je zadnji put da glasamo za nešto što su oni dogovorili, glasali smo da ljudi nakon 12 godina imaju izbore u Mostaru. Rekli smo “dosta”, s nama više ne možete. Dosta je podrazumijevanja da će SDP pokrivati to što vi radite“, dodao je Nikšić.

Kada je riječ o dokumentu iz 2013. koji su potpisale stranke, a koji je spomenut nakon Neuma, Nikšić je kazao:

Znate na šta to meni liči, kao kad je Mujo igr'o poker. Naši džentlmeni u Neumu su povjerovali gospodinu Čoviću na riječ bez da su pogledali dokument. Potpisalo je 7 partija i predstavnici izvršne vlasti i u tom dokumentu nekoliko stvari je vrlo bitnih. U tom dokumentu u članu 5. otprilike stoji da će u skladu sa međunarodnim standardima izmjenama izbornog zakona pobrinuti da se našu modeli da se zadovolje legitimne brige konstitutivnih naroda. Je li to ima veze sa legitimnim predstavljanjem? Da bi to bilo jasno morate pogledati šta piše u članovima prije. Da se članovi Predsjendištva biraju u dvije izborne jedinice, čak su razrađeni i modeli koji bi trebali da se regulišu izmjenama izbornog zakona. Ako nekome treba alibi zašto treba da popusti Čoviću, neka ga ne traži u SDP-u“.

“Svi smo vidjeli šta je potpisano u Mostaru. Dogovor iz Brisela je ograničen bio na deset dana”, dodao je.

“Ne mislim da su to svjesno uradili, oni su jednostavno povjerovali u priču koju im je servirao Dragan Čović”, smatra Nikšić.

Da li je ovo naznaka novih koalicija?

“Konaković je rekao da će ići, da ima namjeru da ide. Ne može to poremetiti koaliciju, nema razloga. Ne vjerujem da je to dole koalicija”.

Da li je nova koalicija među strankama koje su ostale u Sarajevu?

Mi smo svakako u koaliciji sa Našom strankom, DF je bio dio BH. Bloka. Smatram da smo kao BH blok imali odličnu startnu poziciju kada su kantoni u pitanju“.

Hoćete li dopustiti DF-u i Željku Komšiću da se vrate u Bh. blok?

“Ne mogu ja reći da li mogu dopustiti nekome, ako čovjek kaže da se ne želi vratiti. Niti smo razmatrali, niti razgovarali. DF je u koaliciji sa SDA, a to je eliminatoran faktor. Puno je stvari koje se treba uraditi da bi se pokrenula neka priča”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!