Nikšić o novoj aferi: Privatni obavještajci u službi bračnog para, a ne BiH

Vijesti 21. sep. 202113:43 > 15:012 komentara
Podijeli:
Nermin Nikšić
Izvor: Nermin Nikšić (N1)

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e, kazao je kako je zakazao sjednicu za sljedeću srijedu kako bi se komisija očitovala o snimku direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i državne tužiteljice Gordane Tadić. Istakao je kako je ovdje riječ o klasičnoj ucjeni. Za uposlenike OSA-e kazao je kako rade kao "privatni obavještajci bračnog para, a ne u službi države BiH".

“U situaciji kada pomislite da ne možemo pasti dalje, pokaže se da ima i gore od gorega. Činjenica da građani protestima na ulici moraju tražiti pravdu, da se angažiraju pravosudne institucije kako bi se riješile afere i pitanja ubistva, možete misliti kako se teško odlazi u poziciju da se riješi pitanje organiziranog krminala i korupcije”, rekao je Nikšić.

Naveo je kako Vlada FBiH šest godina izbjegava da izdvoji sredstva za formiranje posebnih tužilaštva i Vrhovnog suda koji procesurial idjela korupcije ikriminala

“Teško je očekivati od onih koji su predmetom istraga tih sudova i tužilaštava da budu oni koji će se boriti za to”, rekao je.

“U kakvoj zemlji živimo?”

Upitao je u kakvoj zemlji živimo kada državnom tužiocu može biti nedostupna i ne može imati uvid u diplomu nekog visoko pozicioniranog državnog funkcionera koji je na osnovu te diplome stekao funkciju.

“Direktor OSA-e ni na tom snimku ne odgovara ima li te diplome. Dođe mrtav-hladan i državnu tužiteljicu i šeficu jednog odjela ucjenjuje i prijeti kako će izaći s kompromitirajućim podacima prema tužiocima. Te podakte je stekao preko službe, što je klasična zloupotreba službenog položaja. Govori kako ima novinara koji ništa ne može uraditi da on ne zna, kako ima novinar kojeg je nabio nogom i ganjao po ulici, pa se sada taj novinar s njim liže. A mi znamo ne da se samo liže već objavljuje sve ono što mu služba servira. I na kraju vrlo otvoreno traži da se djeluje protiv tužioca koji se drznuo da ispituje validnost njegove diplome i način na koji je došao do nje”, rekao je Nikšić konstatujući da je ovo “klasična ucjena”.

Istakao je kako ova vlast koristi sve poluge sistema za borbu protiv političkih neistomišljenika.

“Kad su spremni ovo uraditi državnoj tužiteljici i Tužilaštvu, šta onda mogu očekivati njihovi politički protivnici, predstavnici opozicije i obični građani koji se drznu da ugroze njihove interese”, upitao je Nikšić.

Nikšić: Privatni obavještajci u službi bračnog para

Izrazio je nadu kako će doći vrijeme kada će pravosudne službe i agencije raditi u funkciji građana i zaštite države.

“A ne da obavještajne službe budu privatni obavještajci bračnog para i u funkciji zaštite njihovih interesa, već države BiH. Kada pročitam da je i ova afera udar na službu direktora, još nisam nigdje pročitao da je ovo udar na Bošnjake, pritisak mi skoči na milion. Trebamo stvoriti ambijent da kriminalci odgovaraju bez obzira kome pripadaju i na kojoj su funkciji”, poručio je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar