Nikšić pozvao reprezentativce BiH da se ne odazovu na utakmicu protiv Rusije

Nogomet 09. sep 202220:31 6 komentara
Nermin Nikšić u Pressingu

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić smatra da je odluka Nogometnog saveza BiH o odigravanju prijateljskog susreta između Bosne i Hercegovine i Rusije skandal bez presedana.

“Uvijek sam bio mišljenja da se politika ne treba miješati u sport, ali ova odluka je dokaz duboke politizacije Nogometnog saveza BiH zbog koje posljedice može trpiti cijela država. Prepuštanje NS BiH Dodiku od strane „patriota“ iz Sarajeva, posljedica je jasnog političkog dogovora, umotanog u celofan sporta. Valjda su se nakon davanja asoplutne vlasti Dodiku pitali šta mu još to mogu dati, pa su se odlučili da mu isporuče NS BiH. Ideja je jasna, rasturiti i “ubiti” sve što ima ikakve veze s državom, s državnim nacionalnim ponosom, omrznuti državnu reprezentaciju ljudima koji žive za nju. Kad tako nešto date onima koji mrze Bosnu i Hercegovinu, a onda im pridružite one koji bi za dnevnicu ili besplatno putovanje prodali obraz, dobijete ono što smo danas dobili”, stoji u Nikšićevom saopštenju.

Napominje da poziv za prijateljsku utakmicu protiv Rusije dolazi u trenutku potpune izolacije ruskih sportskih saveza zbog brutalne agresije na Ukrajinu

“Smislili su da igramo „prijateljsku“ utakmicu sa državom čiji ambasador iz dana u dan prijeti Bosni i Hercegovini raznovrsnim odmazdama. Čuj „prijateljsku“ utakmicu sa državom koja u kontinuitetu radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, narušava njen suverenitet i negira njen pravni poredak. Zakazali bi „prijateljsku“ utakmicu sa državom koja je uložila veto na usvajanje Rezolucije o genocidu u Vijeću sigurnosti UN-a. To me ne čudi jer ni predsjednik saveza ne priznaje genocid, ali gdje nestadoše dežurne “patriote”. Nestali u akciji osiguranja povlastica, dnevnica, dobrih sinekura. Rizikujem da budem naivan kad pozivam nekog Zeljkovića, Beusa, Čolpu, jer su se oni pokrili stavom UEFA-e da u njihovoj nadležnosti nisu prijateljske utakmice, da još jednom razmisle. Naravno da njih nije briga što nakon ovoga nijedna normalna državna reprezentacija ili savez neće igrati sa onima koji igraju prijateljske utakmice sa državom koju je osudio sav demokratski svijet”, piše Nikšić.

Ili im je možda, nastavio je predsjednik SDP-a, upravo cilj da to bude konačno gašenje NSBiH. Napomenuo je i da su sportaši najbolji ambasadori svake zemlje, te da ih ne bi trebalo uvlačiti u politiku.

“Žao mi je što ja to na ovaj način činim. Iskreno se nadam, da će naši reprezentativci, pozivam ih i ohrabrujem, da pokažu dovoljno savjesti, kad je nemaju u rukovodstvu saveza, da se na odazovu na poziv za igranje prijateljske utakmice sa Rusijom. Na taj način iskazujemo suosjećanje s patnjama i žrtvama ukrajinskog naroda. Naši fudbaleri su naši ambasadori i na terenu pokazuju koliko im je stalo do promicanja dobrog glasa o našoj državi. Ovaj put, najbolja zaštita i promocija države je odbijanje učešća na utakmici sa agresorskom Rusijom”, naveo je Nikšić.

Prema saznanjima N1, pojedini bitni fudbaleri reprezentacije BiH već su odlučili da se neće odazvati na poziv za ovu utakmicu, ukoliko ga dobiju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare