Nikšić: Schmidtova odluka prvi korak ka stabilizaciji države

Vijesti 12. apr 202219:40 0 komentara
Nermin Nikšić
N1

"Današnja odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kojom je van snage stavljen neustavni Zakon o nepokretnostima Republike Srpske je korak koji smo svi čekali, prvi korak ka stabilizaciji države i političkih prilika u zemlji i regiji. Potpuno sam uvjeren kako će aktuelna vlast u RS nastaviti sa kršenjem Ustava BiH, te Dejtonskog sporazuma, uključujući neutemeljeno negiranje Visokog predstavnika. Zato nema nikakve sumnje da je potpuna normalizacija stanja i vraćanje političkog djelovanja u okvire institucija moguće tek potpunim isključenjem iz političkog života Milorada Dodika i njegovih jataka", naveo je lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Ističe da odgovorni za antidejtonske i antiustavne postupke vlasti u RS predvođene Dodikom moraju biti smijenjeni i procesuirani pred pravosudnim organima države.

“Schmidt ima našu punu podršku da nastavi djelovati u tom smjeru, u skladu sa svojim mandatom i zadaćom zaštite mira i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine koja proizlazi iz funkcije koju obnaša. Nakon SAD, Velike Britanije i današnje reakcije Visokog predstavnika očekujem i da se ostale države članice EU pridruže sankcijama prema Dodiku i njegovim poslušnicima”, naveo je Nikšić.

Odluka Christiana Schmidta stupila na snagu, pročitajte detalje zakona

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!