Nikšić: Svi podržavaju da ne može biti asimetrično rješenje

Vijesti 01. dec 202115:41 > 15:42 4 komentara
N1

Danas su sastanaku s Matthew Palmerom, specijalnim američkim izaslanikom za izborne reforme i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri evropskoj službi za vanjske poslove o promjenama u izbornom procesu prisustvovali i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, te lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Sada je ponovo pokušaj da se privoli Milorad Dodik i da se ide u indirektni izbor članova Predsjedništva. Ovo što je evidentno i na šta smo ukazali, to je da je dobro da danas imamo malo prošireni format prisustva političkih partija. Ja sam pitao da li govorimo danas o Federaciji ili državi BiH. I to samo po sebi stvara određeni problem. Imali smo priliku čuti oko čega se slažu ili ne slažu HDZ i SDA i drago mi je što su oni rekli da su malo veći optimisti nego što su jučer bili. Ne mogu dijeliti taj njegov optimizam. Nadam se da ćemo se Dino i ja vratiti da učestvujemo ako bude nešto oko kreiranja zaključaka, ali činjenica je da ponovo vraćamo ovu priču na početak“, rekao je Nikšić.

Osnovni uslov, kazao je Nikšić, je donošenje zakona o fer i poštenim izborima.

“Zakon da ćemo imati elektronsko glasanje, identifikaciju birača, video nadzor i da tek pričao o ostalim stvarima”, dodao je.

Rekao je da su se na sastanku svi složili oko toga, da je svejedno  hoće li biti indirektini ili direktni izbor, podržavaju samo da ne može biti asimetrično rješenje.

“Drago mi je da su se složili da će podržati oko usvajanja izbornog zakona koji će osigurati integritet Izbornog procesa“, rekao je Nikšić.

N1

Konaković je istaknuo da se prvi put sastaju u ovom formatu, te da je to dobro.

“Od gospodina Čovića smo čuli da ima mjesta optimizmu. Prvi put se u ovakvom formatu sastajemo i mislim da je to dobro da smo mogli uporediti informacije koje smo mi kao opozicija dobijali od posrednika iz međunarodne zajednice i onoga što se zaista dešava. Gospodin Izetbegović je rekao da bi vrlo brzo moglo biti prezentacija nekih ponuđenih rješenja, čini mi se u ovom tehničkom djelu onom na kojom insistira opozicija, a to je regularnost izbora, a to bi se moglo očekivati u ovaj dan ili dva”, naveo je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare