“Nikšića nećemo podržati, on sigurno ne bi pobijedio za člana Predsjedništva”

Vijesti 22. apr 202218:38 > 21:47 1 komentar

U raspravu o tome ko će biti kandidat "Trojke" za člana Predsjedništva BiH uključili su se i federalni i kantonalni zastupnici. Među njima je i zastupnik stranke Narod i pravda (NiP) u Skupštini KS Vedran Jakupović koji je izrazio sumnju u pobjedu SDP-ovog Nermina Nikšića ukoliko nastupi kao zajednički kandidat 'Trojke', a za šta je predsjednik SDP-a izjavio da je spreman preuzeti odgovornost.

“Gospodin Nikšić je spreman preuzeti odgovornost i biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali mi zasigurno nismo, niti ćemo biti spremni glasati za njega”, napisao je na Facebook nalogu NiP-ov zastupnik prije nekoliko dana.

“Radi se o ličnom stavu”, govori Jakupović u programu N1, naglašavajući da je sa njim, ipak, saglasan i veliki broj članova Naroda i pravde.

Iako pohvalno govori o Nikšićevoj saradnji u sklopu ‘Trojke’, smatra da on nije kandidat koji bi dobio podršku građanstva.

“Smatram da on na izborima ne bi dobio podršku, bez obzira na to koliko to stranačke centrale tražile”, tvrdi.

No, nema ovakav stav o svim kolegama iz Socijaldemokratske partije.

“Ono što je javnosti nepoznato jeste da smo mi prešutnim dogovorom unutar stranke na izborima 2018. godine podržali Denisa Bećirovića. Imamo izuzuzetno mišljenje o njemu”, govori Jakupović dok odgovara potvrdno da bi i ovaj rado stao iza njegove kandidature.

Zanimalo nas je i da li u sklopu ‘Trojke’ postoji određena vrsta prešutnog dogovora da SDP prvi predlaže kandidata za člana Predsjedništvo BiH, na šta Jakupović odgovara da nije slučaj.

“SDP-u nije dato ništa. Postoje opcije i da neko drugi bude kandidat. Čak bi bila idealna opcija da smo još davno našli kandidata koji nije stranački. No, izuzetno je teško naći kvalitetan kadar koji bi to prihvatio”, priča Jakupović.

Šta je sa kandidaturom Denisa Zvizdića? “Riječ je o političaru briselskog nivoa”

Osim za Denisa Bećirevića, riječi pohvale Jakupović je imao i za, odnedavno, stranačkog kolegu Denisa Zvizdića. Ipak, bez jasnog odgovora o šansama za njegovu kandidaturu u svojstvu zajedničkog kandidata ‘Trojke’ za člana Predsjedništvo BiH.

“Riječ je o izuzetno kvalitetnom kandidatu i političaru “briselskog nivoa”, riječ je o vanserijskom političaru. Hoće li on biti kandidat to ostavljamo za razmišljanje”, navodi Jakupović.

Kada je riječ o trećoj stranci u sklopu ove koalicije, Našoj stranci, Jakupović smatra kako, bez obzira na njihov kvalitetan kadar na svim nivoima, još uvijek nemaju nikoga ko bi mogao odgovoriti ovom zadatku.

Zaključuje kako pobjeda ‘Trojke’ uz pravog zajedničkog kandidata neće biti upitna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare